Inamicul numărul 1 al deșeurilor de plastic a fost descoperit. Vești incredibile pentru omenire!

de: Stan Nicu
04 05. 2022

Oamenii de știință au descoperit care este inamicul numărul 1 al deșeurilor de plastic, în contextul în care se cunoaște faptul că acestea se degradează foarte greu. Astfel, cercetătorii anunță că au inventat o variantă de enzimă despre care spun că poate descompune deșeurile de plastic în numai câteva ore sau zile, în loc de sute de ani, atât cât ar dura în natură.

Vești bune pentru omenire. Cercetătorii au descoperit o enzimă care atacă deșeurile din plastic în timp foarte scurt

Oamenii de știință anunță că descoperirea lor ar putea amplifica reciclarea la o scară atât de mare încât se va revoluționa modul în care marile industrii refolosesc materialele plastice care, acum, poluează mediul înconjurător, distrugând fauna sălbatică, viața marină,  ajungând astfel chiar și în corpul uman, scrie The Independent.

La începutul lui 2022, specialiștii au raportat că amenințarea reprezentată de poluarea cu plastic este aproape echivalentă cu schimbările climaterice, susținând că supraproducția de plastic amenință capacitatea de bază a planetei de a susține un mediu în care omul poate trăi.

Ce capacitate are noua enzimă

Astfel, inginerii și cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin, SUA, au analizat polietilenul tereftalat (PET), un polimer care se găsește în majoritatea ambalajelor pe care le consumăm, inclusiv în ambalajele alimentare, în sticlele de băuturi și în fibre și textile. Polimerul reprezintă 12 % din totalul deșeurilor la nivel global.

Noua enzimă descoperită de oamenii de știință a descompus plasticul în părți mai mici, apoi le-a reunit chimic, conform cercetării, publicată în revista Nature.

Unele deșeuri pot fi distruse în doar 24 de ore cu ajutorul enzimei

În alte cazuri, materialele plastice pot fi complet descompuse în doar 24 de ore, au anunțat experții.

De asemenea, grupul Plastic Oceans informează că oamenii produc cel puțin 380 de milioane de tone de plastic anual, dintre care peste 10 milioane ajung în mare. De asemenea, jumătate dintre acestea sunt folosite doar o singură dată înainte de a fi aruncate.

Câte ambalaje ajung în apele Terrei

În plus, peste cinci trilioane de bucăți de plastic, care ajung în ape și sunt în mare parte constituite din ambalaje de alimente și băuturi, dar și din îmbrăcăminte, plutesc în oceanele lumii, dăunând fiecărei părți a lanțului trofic, arată o cercetare internațională publicată în revista PLOS One în 2014.

De asemenea, Agenția de Investigare a Mediului informează că există o bombă cu ceas a poluării cu plastic, de 10 miliarde de tone, care „ticăie în fiecare colț al planetei”.

Cea mai frecventă metodă de eliminare a deșeurilor de plastic, în afară de aruncarea la groapa de gunoi, este arderea acestora, care este costisitoare, fiind consumatoare de energie, și care elimină și gaze nocive în aer.