Pe ce dată cade Înălțarea Domnului anul acesta? Tot atunci, se va sărbători și Ziua Eroilor

de: Redacția
24 05. 2019

Creștinii ortodocși sărbătoresc în fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Înălțarea Domnului. În aceeași zi se sărbătorește și Ziua Eroilor. În toate bisericile din țară se țin slujbe de pomenire pentru toți eroii neamului care de-a lungul timpului au căzut pe câmpurile de luptă pentru libertate, credință, dreptate, întregirea neamului și apărarea țării.

Înălțarea Domnului a fost consacrată ca Ziua Eroilor

Înălțarea Domnului este celebrată încă din secolul IV, atât în Răsărit cât și în Apus, la 40 de zile după Sfintele Paști, dar întotdeauna într-o zi de joi. Până să fie fixată această dată, evenimentul era sărbătorit de Rusalii.

Semnificația Înălțării nu este legată atât de fenomenul în sine, cât ca expresie a preamăririi cerești a lui Hristos care a fost ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu și domnește ca Rege. Învingând moartea, Hristos a început un nou mod de viață alături de Dumnezeu, pe care l-a pregătit și aleșilor săi. La izbânda lui ia parte întreaga natură umană.

În acest an, sărbătoarea Înălțării Domnului este prăznuită pe 6 iunie.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională și are loc în aceeași zi cu Înălțarea Domnului.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

În unele zone din țară, oamenii își pun la brâu frunze de nuc, pentru că și Iisus ar fi avut la fel în momentul în care S-a înălțat. Ei se bat cu leuștean, ca să fie feriți de rele și de boli. Tot în această zi se sfințesc plantele de leac, leușteanul, paltinul și alunul. Se spune că cine moare în această zi nu va mai merge la Judecata de Apoi, ci direct în Rai.

În alte zone din țară se fac pomeniri pentru toți morții, mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar oamenii îşi pun la ferestre frunze de leuştean.

Sărbătoarea se mai numește și Paștele Cailor (se sărbătorește doar dacă Paștele ortodox coincide cu cel catolic). Se crede că în momentul în care Fecioara Maria L-a născut pe Mântuitor, caii au făcut mult zgomot, iar Ea a spus că aceste animale să fie mereu flămânde, cu excepția Paștelui Cailor.