Înălțarea Domnului 2020. Când se vopsesc, de fapt, ouăle roșii
Înălțarea Domnului, 28 mai 2020, este o mare sărbătoare creștină, care comemorează ridicarea la cer a Domnului, la 40 de zile după Înviere, când s-a arătat apostolilor. Ziua sfântă se celebrează prin respectarea unor tradiții și credințe, lăsate în lume din moși-strămoși. “Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”
Înălțarea Domnului 2020
La catolici, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe 21 mai, zi în care sunt pomeniți și Sfinții Constantin și Elena. În calendarul creștin-ortodox 2020, sărbătoarea este pe 28 mai. Începând din secolul al IV-lea, sărbătoarea se celebrează, atât în Răsărit, cât și în Apus, la 40 de zile după Paști, într-o zi de joi. Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era comemorat la Rusalii. În unele țări din Europa occidentală, dacă Înălțarea nu este sărbătoare legală, celebrarea liturgică se trasferă în duminica imediat următoare.
În țara noastră, odată cu Înălțarea se serbează și Ziua Eroilor. Din 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului. Astfel, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului nostru în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, monumentele și troițele. La ora 12, în această zi, sunt trase clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România, în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam.
Când se vopsesc ouăle roșii
Spre deosebire de Paști, când ouăse se înroșesc în Joia Mare, pentru Înălțarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua marii sărbători, fiind și ultima zi din an când se mai vopsesc și împart ouă roșii. Acestea se duc la Biserică, iar la finalul slujbei se dau de pomană celor care au mai puțin.
“Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”
După Înviere, în Biblie scrie că Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer în prezența lor. În popor se mai spune că a mai fost un martor, pe nume Ispas, un cioban care a fost ascuns după pietre, povestind apoi ce a văzut. De aceea, sărbătoare se mai numește și Ispas. Așadar, dat fiind că acest eveniment a avut martori, salutul ”Hristos s-a înălțat” și replica lui se spune doar în ziua Înălțării, chiar dacă între credincioși salutul se mai folosește zece zile, până la vecernia din seara dinainte de Cincizecimi ori Rusalii.