În sfârșit, vești bune pentru românii. Facturile la electricitate și gaze vor fi reduse în 2021. De când vor plăti românii mai puțin
Producătorii de gaze naturale din Marea Nordului se grăbesc să crească producția. Actuala criză a generat o scădere a aprovizionării care a ridicat prețurile gazelor în Europa. Dar nu va fi ușor din cauza scăderii producției de gaz din regiune la începutul acestui an, spun specialiștii. În acest context s-au majorat și pe plan local, în Româna, prețurile la gaze naturale. Pus sub presiune guvernul Cîțu anunță noi decizii cu privire la această situație, cu 2 luni îniante de începerea iernii.
Criza a ridicat prețurile la gaze naturale și electricitate în Europa
Specialiștii spun că noua criză la gaze naturale are ca motiv scăderea producției rezultată în urma întârzierii întreținerii rețelei de conducte Forties. Conducta a închis temporar toate cele 67 de câmpuri offshore conectate la aceasta timp de trei săptămâni în iunie.
Unele zone au rămas închise mai mult timp, a spus Wood Mackenzie într-un raport privind gazele din Marea Nordului. Analistul mai spune că acest lucru s-a întâmplat deoarece unele părți ale sistemului de conducte au nevoie de lucrări suplimentare.
Criza gazelor din Europa devine o problemă din ce în ce mai gravă. Cererea de gaze naturale a înregistrat o revenire puternică la nivel global. Datele arată că Asia a atras multe încărcături, care altfel ar fi putut merge în Europa, pentru a-și umple rezervele de gaze naturale după o iarnă prelungită din 2020. Cu toate acestea, cumpărătorii asiatici plătesc mulți bani, iar exportatorii trimit mai multe încărcături acolo.
Între timp, Gazprom spune că se pregătește să lanseze în curând conducta Nord Stream 2. Dar a avertizat împotriva așteptărilor prea mari de livrări suplimentare. În august, compania de stat rusă a declarat că noua conductă ar putea expedia aproximativ 5,6 miliarde de metri cubi de gaze natureale până la sfârșitul anului, dar asta ar fi doar pentru 2021.
Situația a fost agravată de exporturile mai mici din Norvegia, unde câmpurile au fost închise și pentru întreținere. Acest lucru înseamnă automat că prețurile la gaze naturale vor continua să crească în viitor, cel puțin până la finalizarea întreținerii în câmpul norvegian.
România afectată de criza europeană
DIn nefericire și România a reimsțit această criză la gaze naturale, efectul fiind majorarea prețurilor la facturile finale. În unele cazuri se vorbește de majorări de aproape 100%. În această situație tot mai multe voci au pus presiune pe Guvernul Cîțu pentru a interveni în piață. Din partea analiștilor s-a cerut intervenția rapidă a statului în plafonarea prețurilor, dar premierul aștepta unda verde de la UE.
Florin Cîțu a aprobat compensarea facturilor la gaze și electricitate
Conform ultimelor informații, Florin Cîțu a declarat că executivul condus de el a aprobat, în cursul zilei de ieri, compensarea facturilor pentru consumatorii casnici. Noile decizii al guvernului vor avea impact asupra 13 milioane de români, anunța ministrul Virgil Popescu.
Conform acestuia, consumatorii vor primi o reducere de 18 bani pe fiecare kWh de electricitate. Singura condiție ar fi să consume între 30 și 200 kwh pe lună. La gaze naturale compensația se ridică la 25% din valoarea facturii finale, mai spune același ministru Popescu.
Deși s-a dorit acordarea de subvenții și în cazul companiilor, aici stiuația este mai complicată, România având nevoie de avizul Comisiei Europene, având în vedere că este vorba de un ajutor de stat.
Compensarea e valabilă doar cinci luni
Guvernul a adoptat în ședința de luni, 4 octombrie, legislația pentru compensarea facturilor la energie, timp de cinci luni, în această iarnă, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.