În România lui Nicolae Ceaușescu se mutau blocurile pe roți, cu locatarii înăuntru. VIDEO incredibil

de: Claudiu Surmei
17 07. 2019

Muncitorii care au participat la lucrările de sistematizare și modernizare a șoselei Ștefan cel Mare din anul 1983 au întâmpinat o problemă majoră, care a fost rezolvată într-un mod inedit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Pentru că îngreunau foarte mult ciruclația rutieră, trei blocuri au fost mutate pe roți, fără ca locatarii să își părăsească locuințele.

Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca blocurile să fie mutate pe roți

Lucrările de sistematizare şi modernizare a şoselei Ştefan cel Mare au început în 1978 și s-au încheiat în 1982. Strada a fost lărgită la patru benzi de circulație, însă trei blocuri au rămas în afara alinierii generale a celorlalte clădiri. Nu doar circulația rutieră era afectată, ci și a pietonilor,  între străzile Tunari şi Aurel Vlaicu. Demolarea blocurilor și reconstruirea lor de la zero era o opțiune foarte costisitoare și care ar fi durat aproape un an, astfel că s-a ajuns în cele din urmă la o soluție inedită.

Nicolae Ceaușescu a dat ordin ca cele trei clădiri să fie mutate pe roți, cu locatarii înăuntru. Prima translație a avut loc pe 27 mai 1983. Un bloc de șapte etaje, construit în anul 1938, a fost mutat 14,4 metri în 7 ore și 37 de minute. Lucrările au durat însă cinci luni. Pe timpul deplasării clădirii, doar locatarii de la parter au fost evacuați, restul au rămas în locuințele lor și au fost racordați la toate utilitățile prin racorduri elastice.

România lui Ceauşescu. Cum este mutat pe roţi un bloc de 7.600 de tone, cu locatarii înăuntru

Operațiunea de mutare a clădirii de 3.100 de tone s-a desfășurat cu succes, iar la scurt timp au fost mutate și celelalte două blocuri, unul de șapte etaje și 4.000 de tone și celălalt de cinci etaje și 2.400 de tone. Eugeniu Iordăchescu, supranumit şi ”inginerul care a mutat biserici”, a scris în cartea sa ”Translaţia construcţiilor” că metoda folosită la ordinul lui Nicolae Ceaușescu a fost una care nu doar că a redus timpul de lucru, dar a și necesitat mai puține materiale.