În ce zi se vopsesc ouăle de Paște 2024. Ce spune tradiția

de: Anca Lupescu
26 04. 2024

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște 2024? Mulți credincioși se contrazic cu cu privire la ziua în care se înroșesc ouăle pentru Înviere. În Săptămâna Sfânta, există câteva tradiții și obiceiuri care sunt respectate în fiecare dintre aceste zile. De exemplu, Lunea Mare este ziua în care oamenii fac curățenie în casă, spală hainele, aerisesc textilele și se ocupă de purificarea locuinței.

Semnificația înroșirii ouălor de Paște

Conform tradiției creștine, oul roșu de Paște are două explicații. Prima se referă la un coș cu ouă așezat la baza crucii pe care a fost răstignit Isus Hristos. 

După moartea sa, se spune că din rănile sale au curs picături de sânge peste ouă, dându-le o culoare roșie în mod miraculos.

Vezi și: Câte ouă se pun la drob, de fapt. Aşa va ieşi pufos şi nu se va sfărâma

A doua tradiție relatează despre Maria Magdalena, care a mers înaintea procurorului roman și i-a vestit că Hristos a Înviat. 

Pentru a-i convinge de adevărul spuselor ei, procuratorul i-a cerut ca ouăle din coșul pe care îl ținea să se înroșească. Se spune că acestea s-au colorat instantaneu, confirmând miracolul Învierii.

Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creștinilor și este încă practicat, mai ales la popoarele Europei și Asiei. 

Culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paști reprezintă, pe de o parte, focul, cu puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Ciocnirea ouălor semnifică sacrificiul divinității primordiale și se face după reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat”, la care se răspunde “Adevărat a înviat”.

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște 2024

Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele încep ritualul de a vopsi ouăle în roșu dar și în alte culori. În mod tradițional, culoarea roșie este cea mai populară și mai utilizată, deoarece simbolizează sângele lui Iisus Hristos, care a fost răstignit pe cruce pentru a mântui omenirea.

Citește și Drob de miel fără prapure. Cu ce trebuie să îl ungi ca să nu iasă uscat

Conform credinței populare, ouăle vopsite în Joia Mare și consumate în ziua de Paște sunt bune pe tot parcursul anului. De ani de zile, în România, gospodinele vopsesc ouăle în Joia Mare, dar sunt unii credincioși care aleg să le vopsească în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare.

Citește și De ce se sfărâmă drobul de miel, de fapt. Marea greșeală pe care o fac gospodinele. Așa se prepară corect

Se vopsesc ouă și în ziua de Înălțarea Domnului, care marchează cele 40 de zile de la Înviere. Aceasta este ultima ocazie din an în care ouăle sunt vopsite și apoi împărțite.

Obiceiul de a vopsi ouă în Joia Mare este răspândit pe larg în România și mulți aleg această zi pentru a pregăti toate bunătățile de Paște.