În ce stare se află bărbatul rănit de urs în Harghita. Operaţia a durat 7 ore. Medicii au încercat să îi refacă chipul. Detalii înfiorătoare

În ce stare se află bărbatul rănit de urs în Harghita. Operaţia a durat 7 ore. Medicii au încercat să îi refacă chipul. Detalii înfiorătoare
Atacurile urșilor provoacă frică în România

Un nou caz de atac al unui urs a avut loc vineri noaptea. În urma atacului un cioban a decedat iar un alt bărbat a fost grav rănit. Tragedia s-a petrecut  la o stână aflată la graniţa judeţelor Suceava şi Harghita. Bărbatul de 45 de ani, desfigurat în urma atacului a fost dus de urgență la spital. Medicilor le-au trebuit 7 ore pentru a-i salva viața bărbatului, fiind supus unei operații complicate.

Atacurile urșilor provoacă frică în România

O serie de atacuri ale urșilor au ridicat temerile romnilor, dar și al autorităților. Populația a ajuns să nu mai iasă din case. Teama crește la fel și atacurile, care au ajuns dincolo de control. România are cel mai mare număr de urși bruni din Europa. Aproximativ 6.000 de urși trăiesc în România și incidentele care implică animalele devin din ce în ce mai frecvente.

Locuitorii din zonele unde atacurile s-au întețit spun că urșii nu obișnuiau să se aventureze în ferme pentru a lua animale. Nu mai vorbim de recentele atacuri asupra oamenilor. Ecologiștii subliniază că un motiv pentru care mai mulți urși intră în zonele locuite este că tăierile ilegale din România reduc și fragmentează habitatul lor.

Pădurile acoperă încă aproape o treime din țară, dar cu toate astea spațiile în care urșii trăiesc și mănâncă au scăzut dramatic. Recent Miniserul Mediului a pus pe masa Guvernului un proiect de lege care permite uciderea urșilor agresivi, în 24 de ore de la un posibil atac.

„Ce trebuie să facem în acest moment este modificarea legislației, astfel încât, în situația de forță majoră să se intervină în interesul omului, al protejării vieții umane”, a explicat Ministrul Mediului Tanczos Barna.

Un bărbat desfigurat de urs a stat 7 ore în operație

Acest nou caz, după mărturiile unui al treilea cioban, ar fi început în dimineața zilei de vineri, 23 iulie. Ciobanul spune că la prima oră a dimineții un urs a atacat stână omorând o vacă, după care a dus-o în pădure. Cei doi ciobani care se aflau la stână, deciși să-și recuperez paguba, au plecat în pădure după ursul în cauză.

Din păcate atacul asupra celor doi s-a produs exact în momentul în care au intrat în pădure. Ciobanul decedat, în vârstă de 26 de ani, aspune martorul, a fugit departe de stână, iar ursul se afla în urma sa. După ce a sunat la 112 echipe de jandarmi au pornit în căutarea acestuia, fiind găsit mort la 300 de metri depărtare de stână.

„Jandarmii l-au descoperit la aproximativ 300 de metri de locul în care a fost observat ultima oară”, a declarar col. Ionel Postelnicu, Jandarmeria Suceava.

Bărbatul de 45 de ani a fost dus de urgență la spital, rănile fiind grave. Ulterior medicii l-au băgat în sala de operații care a durat nu mai puțin de 7 ore. Pacientul a fost supus unei operații complicate de reconstrucție facială, acum fiind sub observație la terapie intensivă, declară medicii din Iași.

 „A fost o operaţie laborioasă. S-a desfăşurat pe parcursul a aproximativ şapte ore, încercându-se reconstrucţia facială”, a declarat Ovidiu Popa, de la Spitalul Sf Spiridon Iași, pentru știrile Antena 3.

Este al șaptelea caz de atac, în interval de câteva luni, în celelalte cazuri existând de asemenea victime omenești. Numărul tot mai mare de atacuri au determinat decidenții să modifice legislația pentru a putea contracara rapid fenomenul în continuă creștere.

„Am pregătit cadrul legal pentru intervenţia imediată în intravilanul localităţilor.

Vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor om-urs pentru a asigura atât siguranţa cetăţenilor cât şi protejarea speciei.”, a adăugat ministrul Mediului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI