În ce condiții poți rămâne fără permis, conform noului Cod Rutier. Toți șoferii sunt vizați
Șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, scriu mesaje sau transmit live pe Facebook vor primi amenzi mai mari începând cu data de 12 octombrie, anunță Poliția Română. Aceștia vor rămâne și fără permisul de conducere în cazul în care încalcă și alte reguli de circulație.
Cod Rutier. Șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc vor primi amenzi mai mari
În timp ce legea actuală prevede sancțiuni exclusiv pentru folosirea telefonului mobil, noile reglementări interzic „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.”
Șoferii care încalcă aceste reguli vor fi sancționați cu 6-8 puncte amendă (de la 870 de lei la 1.160 de lei) și 4 puncte penalizare. În ceea ce privește conducătorii de vehicule pentru care nu este obligatorie deținerea unui permis de conducere, aceștia vor fi sancționați cu 6-8 puncte amendă.
Se va sancționa și „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor” cu 4-5 puncte amendă (de la 580 la 725 de lei) și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.
Situații în care șoferii vor fi sancționați cu amendă și suspendarea permisului de conducere, dacă în același timp folosesc telefonul mobil:
- depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise
- circulația pe un sector de drum pe care accesul este interzis
- nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire
- depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise
- nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident
- nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare față de vehiculul care îl precedă, dacă prin aceasta s-a produs un acciden
- pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată
- neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară
- nerespectarea regulilor privind depășirea
- depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise
- circulația pe sens opus
- depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise
- neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte
- depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise