În ce condiții pot fi folosite trotinetele electrice. Proiectul de lege pentru modificarea Codului Rutier a ajuns în Parlament

de: Andrei Simion
25 06. 2019

Un proiect de lege depus, marți, de către deputatul PNL de Cluj Sorin Moldovan pentru modificarea Codului Rutier a ajuns în Parlamentul României. Actul normativ prevede definirea trotinetelor electrice, astfel încât să nu fie asociate mopedelor, iar utilizatorii să nu fie pasibili de amenzi sau închisoare dacă nu au permis.

Condițiile în care pot fi folosite trotinetele electrice

Proiectul prevede definirea trotinetei electrice ca un vehicul, cu două ori trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care are un motor electric de o putere nominală continuă maximă ce nu depășește 2kW. Prin reglementare, micile mijloace de transport vor putea fi folosite pe pista pentru biciclete. De subliniat este că pentru a conduce o trotinetă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Totodată, este prevăzută și obligativitatea purtării unei căști de protecție pentru conducătorii trotinetelor electrice pe drumurile publice, în cazul în care aceștia au sub 18 ani.

Conducătorul unei trotinete electrice trebuie, din acest moment, să aibă cel puțin 14 ani

Potrivit expunerii de motive, ”pentru a putea conduce un moped este necesar deținerea unui permis de conducere categoria minimă AM sau superioară în clasă”.Așadar, conducerea fără un astfel de permis este considerată infracțiune și, desigur, pasibilă de închisoare. De asemenea, un asemenea autovehicul nu poate circula pe trotuar, ci numai pe carosabil, fiind necesară și înmatricularea.

Despre proiectul său, inițiatorul consideră că ”vidul legislativ face ca cei care folosesc trotinete electrice să o facă pe riscul lor nefiind clar unde trebuie să circule cu ele şi nici ce obligaţii au în cazul în care sunt opriţi de către poliţie în trafic”. De menționat este că autoritățile încurajează achiziționarera unor astfel de mijloace de transport, dar, pentru a impulsiona și mai mult ceea ce acum reprezintă doar inițiative timide și izolate, este nevoie de reglementare.