În ce condiții ai voie cu câinele pe plajă. Detaliul din lege pe care trebuie să-l știi
În perioada minivacanței de Sfânta Maria, plajele românești au fost inundate nu doar de turiști, ci și de câini de toate rasele. Chiar dacă cei mai mulți dintre aceștia sunt bineveniți, există reguli stricte privind accesul animalelor pe plaje, reguli stabilite încă din 2022. Iată ce trebuie să știi înainte de a merge la mare cu patrupedul tău.
Condițiile în care poți merge cu câiniele pe plajă
Conform legislației în vigoare, accesul câinilor pe plajele litoralului Mării Negre este permis în afara sezonului estival fără nicio restricție. În perioada sezonului estival, însă, accesul patrupezilor este reglementat și necesită aprobarea din partea operatorilor de plaje.
Astfel, înainte de a pleca spre plajă, este recomandat să verifici dacă zona pe care intenționezi să o vizitezi permite prezența câinilor și care sunt condițiile specifice impuse.
Ce obligații au stăpânii de câini
Dacă plaja pe care o alegi permite prezența câinilor, este important să respecți anumite reguli pentru a evita sancțiunile și pentru a asigura confortul tuturor vizitatorilor.
Patrupezii trebuie să fie ținuți în lesă pe întreaga durată a șederii pe plajă. Proprietarii sunt obligați să aibă la ei pungi pentru a curăța mizeria lăsată de animale și să o arunce în locurile special amenajate pentru gunoi.
Neîndeplinirea acestor obligații poate atrage amenzi substanțiale, între 100 și 1.000 de lei pentru câinii nesupravegheați în lesă și între 1.000 și 10.000 de lei pentru nerespectarea regulilor de curățare a excrementelor.
Te-ar mai putea interesa și Ce înseamnă când câinele tău își urmărește coada. 3 motive la care sigur nu te așteptai!
Cum pregătești patrupedul pentru plajă
Pentru a asigura o experiență plăcută atât pentru tine, cât și pentru câinele tău, este esențial să-l pregătești din timp. Specialistul Vlad Vancia recomandă să îți stimulezi patrupedul fizic și mental înainte de plajă, prin activități precum alergatul, notează g4media.ro.
Este crucial să eviți expunerea animalului la soare în orele de vârf și să te asiguri că acesta are un loc umbrit unde să se odihnească. De asemenea, este important să-ți monitorizezi câinele și să observi orice semne de stres sau disconfort care ar putea apărea în urma expunerii la mediu.
Dacă câinele nu este pregătit corespunzător, este mai bine să îl lași acasă, pentru a evita posibilele reacții negative care ar putea afecta comportamentul său pe termen lung.
Te-ar mai putea interesa și Cât costă un ”câine însoțitor” care poate salva viața bolnavilor? Mihai Nae, dresor: ”Sunt antrenați în America, pe mii de dolari” EXCLUSIV!