Impozitul de care scapă toți românii. E oficial, de când intră în vigoare

de: Sabina Anastasia
20 10. 2022

Impozitul de care scapă toți românii. E oficial; s-a stabilit în ședința Camerei Deputaților de miercuri, 19 octombrie. Politicienii au căzut de acord asupra unei modificări a Codului Fiscal pentru aplicarea neimpozitării contribuției la Pilonul II de pensii. Au fost înregistrate 254 de voturi „PENTRU” și 6 abțineri.

Impozitul de care scapă toți românii

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, modificarea Codului Fiscal pentru aplicarea neimpozitării contribuției la Pilonul II de pensii. Prin urmare, românii vor scăpa de achitarea impozitelor pentru contribuția la Pilonul II de pensii. În urma ședinței de pe data de 19 octombrie, au fost înregistrate 254 de voturi „PENTRU” și 6 abțineri în privința proiectului înaintat.

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Aceasta face trimitere la stabilirea unei valori a venitului impozabil când trebuie efectuate plăți din fondurile de pensii administrate privat, adică Pilonul II de pensii, Pilonul III de pensii și pensiile ocupaționale.

Noile modificări stabilesc că impozitate vor fi doar câștigurile, dar nu și contribuția la Pilonul II de pensii. Măsura ar urma să fie aplicată începând din luna ianuarie a anului 2024. Deputatul USR Claudiu Năsui susține că inițiativa în cauză încurajează Pilonul II de pensii și, prin urmare, stimulează economia.

„Pilonul II este singurul contributiv”

„Dacă vrem să nu mai avem concursuri cu cine crește pensiile mai mult, să nu mai avem pensii dependente de factorul politic, de pixul unui ministru sau președinte de partid, atunci soluția este Pilonul II.

Este singurul pilon cu adevărat contributiv. Nu pensiile speciale, nu alte tipuri de sisteme speciale care favorizează pe unii sau alții. Ci un sistem la care cu adevărat contribuim, în care toți plătim, toți avem randamente foarte bune”, a declarat Claudiu Năsui, potrivit Agenției Naționale de Presă.

Ce alte modificări au aprobat deputații

Parlamentarul PNL Mara Calista a susținut, la rândul său, că inițiativa aprobată de politicieni este una crucială pentru economia țării. Aceasta stabilește ca, în momentul în care un contract al unui beneficiar de Pilonul III și Pilonul IV expiră, procentul de 10% pe care îl ia statul să se refere strict la randament.

Cu alte cuvinte, calculele nu se vor face raportat la contribuțiile fiecărei persoane în conturile personale. Același principiu se va aplica și în cazul Pilonului II de pensii, a explicat deputatul liberal.

Drepturile privite în conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative și ale Legii 1/2020 privind pensiile ocupaționale reprezintă venituri din pensii, au stabilit, tot în ședința de miercuri, deputații.

Au mai fost modificate și unele chestiuni referitoare la venitul impozabil lunar din pensii. Acesta se decide prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, în funcție de fiecare caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V – contribuții sociale obligatorii.