Impozitarea pensiilor speciale. Ce categorii sunt vizate și cine ar putea fi taxat cu 95 la sută

Impozitarea pensiilor speciale. Ce categorii sunt vizate și cine ar putea fi taxat cu 95 la sută
Impozitarea pensiilor speciale. Ce categorii sunt vizate și cine ar putea fi taxat cu 95 la sută

Amendamentul la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

Impozitarea pensiilor speciale

PNL au depus, încă de ieri, 1 aprilie, un amendament prin care se dorește impozitarea lor progresivă, de la 10% şi până la 95%. , iar acum liberalii cer ca pensiile speciale să fie impozitate drastic. Conform proiectului se vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2.001-4.000 de lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4.001-7.000 de lei şi cu 95% a pensiilor speciale care depăşesc cuantumul de 7.000 de lei.

„Este vremea solidarităţii şi a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziţionarea de aparatură medicală, echipamente şi materiale sanitare, dar şi pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus, fie că vorbim de medici, asistenţi, poliţişti, armata, jandarmi, pompieri, ambulanţieri, biologi şi bio-chimişti, personal de triaj, de la IGSU sau funcţionari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele şi medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici.Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgenţă, pentru a nu intra în conflict constituţional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii”, a explicat Roman.

Amendamentul a fost depus de liderul deputaților PNL, Florin Roman, și de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu.

Ce categorii sunt vizate și cine ar putea fi taxat cu 95 la sută

Amendamentul la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%, nu îi vînează pe militari sau pe polițiști, care sunt beneficiarii unor pensii militare.

Ei sunt pensionarii ale căror venituri vor avea de suferit:

  • parlamentarii și funcționarii parlamentari;
  •  magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR;
  •  funcționarii Curtii de conturi;
  •  Avocatul poporului; personalul navigant; personalul diplomatic.

Invocând efectele stării de urgență impuse în România, liderii de grup ai PNL transmit că au optat pentru varianta impozitării progresive pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care nu permit anularea totală a acestui tip de privilegii.

„Amendamentul poate trece într-o săptămâna maxim de Parlament, dacă există voință politică”, a susținut Gigel Știrbu.

După anunțul liberalilor, criticile nu au întârziat să apară. Liderul Pro România, Victor Ponta, a scris următorul mesaj pe pagina oficială de Facebook:

„Este 1 Aprilie – și mincinoșii de la PNL iar prostesc oamenii cu povestea pensiilor speciale”, nota Ponta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI