Impozit auto 2022 Finalul de an ne-a prins pe majoritatea făcându-ne bugetul pentru primele luni din 2022. Printre cheltuielile de început de an se află și dările către stat, cum ar fi impozitul pe casă, dar și cel pentru mașina personală. În cazul în care ați uitat de el, vă recomandăm să îl luați în calcul, altfel există riscul să primiți notificări din partea ANAF, sau chiar să aveți surpriza unei popriri nedorite. Pentru a plăti impozitul auto 2022 sunt necesari câțiva pași. Ceea e mai trebuie să știți este că se poate plăti în două tranșe, dar dacă îl plătiți integral, statul oferă și un discount, numai dacă îl plătiți până la 31 martie anul curent.
Impozit auto 2022. Legislația în vigoare obligă posesorii de autoturisme, ca în termen de două tranșe, sau după caz, până la 31 martie, să ne plătim impozitul auto. Legea spune că dacă la finalul anului precedent, cu acte doveditoare, suntem posesorii unui autovehicul, suntem obligați ca în decursul noului an să plătim la bugetul local sumele calculate în funcție de capacitatea mașinii. Cea mai mică sumă este de 8 lei/200 cmc, iar cea mai mare sumă este de 290 de lei/200 cmc. Sumele au fost stabilite în funcție de un anume calcul, după cum urmează:
Impozitul poate fi plătit în două tranșe egale pe toată perioada anului, la sediile primăriilor de reședință, banii din acest impozit auto intrând în bugetul local. Dar autoritățile au pus la dispoziția contribuabilor și varianta plății integrale a impozitului, pentru tot anul, până la 31 decembrie, iar cei care decid pentru această variantă au și o reducere, dar condiția este ca impozitul să fie plătit până la data de 31 martie a anului respectiv.
Cum spuneam, există și cea mai mică sumă de plată, de 8 lei/200 cmc, aceasta fiind stabilită, conform Codului Fiscal, pentru motociclete sau autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mică de 1.600 centimetri cubi.
Impozit auto 2022. Legislația în vigoare, Legea nr. 227/2015, prevede în articolul 469 și anumite scutiri și reduceri pentru impozitul auto 2022. Condițiile prevuzete în articol fac referire la veteranii de război, văduvele acestora, dar și pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, precum și reprezentanții legali ai acestora. În 2018 s-au adus câteva amendamente la acest articol, stabilind-se scutiri de la impozitul auto și pentru copiii acestor categorii de beneficiari.
„1) Nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru:
a) mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
b) mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;(modificare introdusă de LEGEA nr. 111 din 16 mai 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 422 din 17 mai 2018)
c) mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 şi 5 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului; scutirea rămâne valabilă şi în cazul transferului proprietăţii către copiii acestor categorii de beneficiari;”, se precizează în Legea nr. 227/2015, la articolul 469.
Așa că, dacă nu v-ați făcut încă bugetul, ar fi cazul și să luați în considerare una din variantele oferite de autorități la plata impozitului auto în acest an.