Implanturile medicale care au ucis mii de oameni. Care sunt cauzele?
O anchetă internațională la care au participat jurnaliști de investigație și aproape 60 de organizații media din toată lumea a ajuns la concluzii șocante – mii și mii de pacienți au primit implanturi medicale nesigure și insuficient testate.
Mai mult de 80.000 de oameni au murit, în ultimii zece ani, din cauza implanturilor medicale periculoase. Este vorba despre pace-makere, implanturi pentru corectarea rănilor la coloană vertebrală sau proteze pentru genunchi și șold, conform Digi24.
Producătorii de dispozitive medicale obţin profituri imense din stimulatoare cardiace sau tije de corectare a coloanei vertebrale, care nu au fost testate. Aceștia profită, în primul rând, de lipsa unor legi care să impună reguli stricte în acest domeniu.
„Dispozitivul mi-a distrus viaţa, mi-am pierdut locul de muncă”, afirmă Sang-Ho Jeong, pacient din Coreea de Sud.
„M-am simţit foarte rău, eram epuizată, aveam stări de vomă”, spune Monique Bock, pacientă din Australia.
Din Statele Unite şi Olanda, până în Coreea de Sud şi Australia, implanturile nesigure sau insuficient testate au îmbolnăvit şi ucis aproape două milioane de oameni.
„Multe dintre aceste produse sunt folosite fără să fi fost testate”, spune Gerard Ryle, director ICIJ.
Investigaţia, realizată de 250 de jurnalişti din 36 de ţări, arată că pe oameni sunt folosite de multe ori implanturi care au eşuat la testele pe animale. Iar dezvăluirile şocante nu se opresc aici.
De-a lungul investigaţiei, jurnaliştii au adunat opt milioane de fişe medicale. La asta s-au adăugat mărturiile pacienţilor, care spun că medicii nu i-au avertizat asupra pericolelor la care se supun.
„Uterele ne-au fost sfâşiate din cauza unui dispozitiv care nu a fost testat suficient, care nu este sigur”, spune Marielle Klein, pacientă din Franţa.
Toate acestea le-au adus mii de procese companiilor din domeniu, care au plătit în ultimii zece ani peste un miliard şi jumătate de dolari ca să scape basma curată. O sumă infimă în comparaţie cu veniturile de 400 de miliarde de dolari, realizate numai în acest an.
În fiecare an, 60.000 de pacienţi acceptă să-şi implanteze asemenea dispozitive pentru a scăpa de durere, dar şi de dependenţa de opiacee.