Imagini uluitoare din interiorul Palatului „Braunstein”, unul dintre cele mai frumoase din Iași. Cât a durat modernizarea acestuia
Proiectul ce viza modernizarea și reabilitarea Palatului „Braunstein” a fost finalizat, fiind demarat în anul 2018. Palatul se află în centrul orașului Iași, iar pe viitor ar putea deveni una dintre cele mai tari atracții turistice și istorice din țară.
Unul dintre cele mai spectaculoase palate din România
Întreg proiectul a durat patru ani, iar investiția s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro. Palatul amplasat în Piața Unirii a fost complet modernizat și reabilitat, valoarea proiectului fiind de 20.037.244 de lei.
Spațiul va fi transformat în centru multifuncțional. Acesta va include centre culturale, săli de conferință, spații expoziționale și multe alte facilități. La nivelul parterului se va regăsi galeria de artă care va fi în relație directa cu un punct de informare, fiind despărțit printr-un perete amovibil din tâmplărie din lemn stratificat.
Peretele amovibil poate fi mutat și va da posibilitatea dublării capacității galeriei pentru găzduirea unor evenimente speciale. În acest fel se va pune accentul pe interacțiunea dintre spațiul interior și stradă.
Prin urmare, toate funcțiile din parter vor „comunica” cu exterior prin uși pliabile și vitrine. Aceeași soluție va fi adoptată și pentru curtea interioară. La subsolul palatului, accesul publicului se va face cu ajutorul casei de scară care face legătura cu Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Modernizarea Palatului „Braunstein” a durat 4 ani
La subsol vor fi amenajate spații anexă și spații pentru petrecerea timpului liber. La etajul I și etajul II se vor amenaja centrele culturale cu mediatecă. De asemenea, și holul va permite organizarea de expoziții temporare.
La etajul II se vor regăsi spații destinate organizării unor evenimente speciale. La mansardă vor fi amplasate un restaurant panoramic și un auditorium. Cupola va oferi o priveliște uimitoare spre Piața Unirii, Copou și strada Lăpușneanu.
Accesul în zona auditoriumului se va face prin intermediul unei scări și a liftului. La nivelul mansardei, exact sub cupolă, va fi amenajat un punct de belvedere, unde se va instala un telescop. Clădirea va beneficia de toate dotările precum: ecrane de proiecție, sisteme audio și video și echipamente de redare pentru fiecare tip de media.
Nu se știe cu exactitate cât de veche este clădirea, unii specialiști spun că s-a construit în anii 1840, iar alții la începutul anilor 1900. Cert este că a fost naționalizată în perioada comunistă, atunci când camerele palatului au fost împărțite ca apartamente sociale.
Sursă foto: BZI