Imagini superbe cu izvorul „magic” ce transformă totul în piatră. Se găsește pe o vale din Munţii Pădurea Craiului
Un izvor magic a fost descoperit de către ecologiștii Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor. Izvorul care transformă tot ce întâlnește în piatră se află pe o vale din Munții Pădurea Craiului. În privința acestuia se cere instituirea unor măsuri de ocrotire în zonă.
Izvorul magic din Munții Pădurea Craiului
Izvorul din Valea Sohodol, comuna Căbești este primul găsit până în momentul de față în Bihor. Chiar și în Europa, este un habitat extrem de rar. Astfel de ape se numesc izvoare petrifiante cu formare de travertin. Ele sunt cunoscute în legislație ca fiind zone prioritare de protecție.
Astfel de habitate au o extindere mică. Pentru apariția unor izvoare asemănătoare este necesar să existe condiții geografice speciale, respectiv masive calcaroase și fenomene vulcanice care să genereze izvoare cu apă caldă acidă. Aceasta dizolvă repede calcarul și îl repune sub formă de travertin. Acesta se mulează peste plante, pietrificându-le, de aici și numele habitatului.
„Este asemănător fenomenului care se petrece în peşteri, unde apa dizolvă mineralele care apoi iau forma stalactitelor şi stalagmitelor. Izvoarele petrifiante dizolvă calcarul care apoi se depune pe muşchi, lemne, frunze ca o crustă de piatră”; explică Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.
Tot ce atinge se transformă în piatră
Izvorul „magic” din Bihor a fost recent recunoscut de către un speolog, în afara unei arii protejate. Din acest motiv, au fost anunțați specialiștii CAPDD Bihor. Pădurea se află în administrarea Ocolului Silvic Beiuș. În această zonă, există pericolul ca izvorul să fie distrus la prima lucrare de exploatare lemnoasă desfășurată în zonă.
Ecologiștii au anunțat descoperirea la Agenția Națională pentru Arii Natural Protejate, Ministerul Mediului și Gărzii de Mediu. Reprezentanții Gărzii de Mediu Bihor au fost primii care au confirmat descoperirea. Comisarul șef Sever Șerbănescu a declarat că a urcat personal pentru a vedea izvorul. Acesta a interzis orice tip de lucrări în acea zonă.
„Este un habitat rar şi gingaş, pentru care există obligaţie legală de protecţie, instituită de legile europene. Există factori fizico-chimici care trebuiie îndepliniţi cumulativ pentru ca această pietrificare să aibă loc, iar acest tip de habitat să se menţină. O anumită concentraţie de săruri minerale, debit, microclimat. Dacă se perturbă, va intra în declin”, explică Iacobaş motivul pentru protejarea izvoarelor petrifiante.