Imagini șocante cu Tabăra de la Năvodari. Cât de horror e locul în care copii îşi făceau vacanţa (exclusiv)
Pe vremuri, când copiilor le erau organizate tabere la mare, Tabăra de la Năvodari era unul din locurile de bază. În fiecare an zeci, poate sute de copii, mergeau în această locație, consturită de pe vremea lui Ceaușescu. Astăzi Tabăra de la Năvodari este doar o ruină, un simbol al trecutului și nimic mai mult.
Tabăra de la Năvodari a ajuns o ruină
Pe vremea comunismului, în ideea de a costrui omul nou, Ceaușescu a început să construiască peste tot în țară, locații ce aveeau să devină tabere pentru pionerii fruntași Printre aceste ocații se numără, azi o ruină, și Tabăra de la Năvodari.
De când a fost construită, i-au trecut pragul zeci, poate sute de mii de copii, veniți la mare. Veneau aic, odată pentru relaxare, și doi, pentru a învăța cum și ce este omul nou dorit de fostul dictator. Cu o capacitate de 560 de locuri, tabăra primea, în fiecare an, în perioada de tristă amintire, mii de copii.
Într-o anchetă, redacția Impact.ro a mers la fața locului să vadă ce a mai rămas din Tabăra de la Năvodari. Odată ajunși la fața locului, peisaju observat, era unul dezolant, parcă scos din filmele de groază cu care ne speriam copii.
Dezastrul de aici, conform informațiilor obținute de redacția Impact.ro, se datorează fostului primar din localitate, Nicolae Matei. Procurorii DNA spun că declinul a început în anul 2008. La acea vreme, primarul Nicolae Matei, abuziv, obținea un teren de aproape 6 hectare din tabără.
Cnform DNA terenul era evaluat la 3,5 milioane de euro. Valoarea terenului era stipulată într-un documet ce data încă din anii ’60. Din momentul achizției terneului, Nicolae Marin începe distrugerea clădirilor aflate în interiorul locației
Totul făcut sistematic și cu bună știință. Împăienjenișul persoanelor care au abuzat de funcții, preluând terenuri din tabără, erau avocați, judecători și alți oficiali.
”Procurorii DNA au considerat acest episod incompatibil cu toate principiile statului de drept şi cu regulile unei societăţi democratice. În 2012, cele 298 de clădiri au ajuns la SC Tabăra Năvodari SA, al cărei principal acţionar era firma deţinută de concubinul surorii primarului, care a devenit şi administrator.
Abia în iulie 2018, Sind România a câştigat în instanţă şi şi-a recăpătat clăririle. Multe ajunseseră deja într-o stare jalnică.”, spun colegii de la Impact.ro.
Un vestigiu al trecutului comunist
Tabăra de la Năvodari își începe viața în 1970, atunci când se decide construcția vastei locații din localitatea Năvodari. Banii cu care s-a ridicat tabăra veneau de la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR). Tabăra se întindea pe aproximativ 134 de hectare, organizată în cinci locații distincte cu clădirile aferente.
”Era plină de viaţă. Toată era animată, era foarte frumos. Plin de jocuri distractive. Când se făceau spectacole, ne băteam pe judeţe.
Deci era competiţia asta între judeţe şi eram atât de mândri că noi câştigam. Acum ne este frică să trecem cu maşina prin acea zonă pentru că totul este dărâmat, neîngrijit.”, le-a povestit un localnic colegilor de la Impact.ro