Imagini inedite cu imensa carieră de dolomită din munţii Hunedoarei. Locul abandonat de aproape două decenii încă este spectaculos

de: Ionuț Vieru
13 10. 2021

Județul Hunedoara este plin de rămășițe ale exploatărilor minerilor care au funcționat până la refuz în perioada comunistă. Un astfel de loc este abandonat de aproape două decenii. Cu toate acestea, este spectaculos prin înfățișarea și povestea sa.

Uriașa carieră de dolomită din munții Hunedoarei

În a doua jumătate a secolului XX, mii de oameni au lucrat în uriașa carieră de dolomită din Crăciuneasa. Aceasta se află la 20 de kilometri de Hunedoara, în Munții Poiana Ruscă. Un versant întreg a fost dinamitat și excavat, la marginea satelor Govăjdia și Cerișor de pe valea Nădrabului.

Materialul extras din versant a fost folosit în producerea materialelor de construcție și în oțelăriile Combinatului siderurgic din Hunedoara. Cariera se extinde pe aproximativ 100 de hectar, iar în jurul ei se află stânci și versanți prăpăstioși, acoperiți de pădure.

În aceeași zonă s-a dezvoltat un centru industrial legat de Hunedoara printr-o cale ferată îngustă, care a funcționat începând din anul 1900, timp de circa un secol. Calea ferată minieră avea capătul de linie chiar la poalele carierei.

Vagoanele erau încărcate aici cu piatra și dolomita cu ajutorul excavatoarelor, dar și cu lopețile. Sute de familii s-au stabilit aici, venite din cele mai îndepărtate colțuri ale țării, începând cu anii ’50, pentru a lucra în minele de fier, în carierele de talc, marmură și dolomită din împrejurimi, sau la exploatările forestiere.

„Am muncit la piatră, cu sapa şi târnăcopul aproepe 30 de ani şi am fost obişnuită cu traiul greu, cu frigul de pe carieră, căci săpam şi încărcam şi iarna, pe ger”, relata Ana (88 de ani), ultima locatară a blocului muncitoresc al angajaţilor exploatării, o clădire rămasă nelocuită în prezent.

Cum arată zona la două decenii după ce a fost părăsită

Începând cu anii 2000, cariera de calcar și dolomită de la Crăciuneasa a intrat în conservare. De asemenea, calea ferată minieră a fost dezafectată, cea care lega Hunedoara de exploatarea din vecinătatea Furnalului de la Govăjdia.

Aici au mai rămas câteva clădiri agățate de munte, ruinate și distruse parțial, de cei care au vrut să scoată fierul vechi din ele. Acestea au fost folosite jumătate de secol la încărcarea în vagoane a milioane tone de piatră scoasă din munți.

După două decenii, natura a pus stăpânire pe versantul modelat de oameni. Fagii și brazii au crescut pe terase și printre stânci, iar păsările și alte animale sălbatice și-au găsit un nou habitat aici.

Pe versantul opus al carierei, dincolo de ruinele miniere și industriale, șerpuiește pe un kilometru halda de steril a carierei din Valea Nădrabului. Este una dintre cele mai mari depozite de steril provenite din prelucrarea rocilor de construcție.

Sursă foto: adevărul.ro