Imagini incredibile surprinse la o fermă din Iași, cu 100 de porci mistreți, singura de acest fel din județ
În comuna Sinești din județul Iași se află singura fermă din zonă unde sunt crescuți porci mistreți. Complexul de creștere a mistreților „Gheorghițoaia” are o suprafață de 460 de hectare și este singura fermă de acest fel din județ.
Singura fermă de porci mistreți din Iași
Ferma a fost înființată în anul 2003, la solicitările pasionaților de vânătoare. Din cauza pestei porcine africane, efectivul de animale a fost redus semnificativ, iar acum mai sunt doar aproximativ 100 de exemplare.
Complexul are o împrejmuire de circa 13 km, formată dintr-o plasă de sârmă, prinsă de stâlpi din lemn de stejar și salcâm. Gardul este înalt de aproximativ 1,5 m, iar la o înălțime de 30 cm de sol, se află un fir de sârmă prin care trece curent electric de un amperaj de 18 volți. Acesta are rolul de a alunga animalele de lângă gard pentru a nu evada.
Reporterii „BZI” au vizitat ferma din Sinești pentru a surprinde mistreții crescuți în acest complex. La intrarea în complex, sunt dezinfectate mașinile și tălpile celor care intră, pentru a nu fi răspândită pesta porcină africană. Alături de reporteri au mersi și doi ingineri. Aceștia se ocupă cu fondul de vânătoare la unul din cele 6 puncte de observația din cadrul complexului.
Mistreții au mirosul foarte bine dezvoltat
Porcii mistreți au mirosul foarte dezvoltat, iar parfumurile puternice îi alungă.
„Când ne-am dat cu spray antițânțari, nu au mai venit la punctul de observație. Nu le-a plăcut mirosul. Dacă sunteți dați cu parfumuri puternice, simt imediat”, spune unul dintre inginerii care se ocupă de complex și organizarea partidelor de vânătoare.
Mistreții sunt îngrijiți mereu de către angajații Direcției Silvice din Iași, spune directorul Gabriel Doncean. În mare parte, aceștia mănâncă porumb, iar rația zilnică este de 0,300 de kilograme pe exemplar.
„În interiorul țarcului sunt construite șase hrănitori, unde se administrează hrana la purceii mici și la mistreți, foișoare și bordeie de pândă. Pentru popularea țarcului, în anii 2004, 2005 și 2006 au fost capturați mistreți vii de pe fondurile de vânătoare gestionate de Direcția Silvică Iași, de la Ciurea, Dobrovăț, Pădureni și Răducăneni, un număr de aproximativ 25-30 exemplare din toate categoriile (purcei, femele și masculi). Zilnic li se administrează hrană, în special porumb, rația zilnică fiind de 0,300 kg pe exemplar. Aceștia consumă ghindă, jir, rădăcini de la tot felul de plante”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Din păcate, în ultima perioadă, pesta porcină africană a avut un impact semnificativ asupra fermelor din Iași și din toată țara. În păduri sunt frecvent găsiți porci mistreți morți.