Imagini dezolante cu Mamaia, în plin sezon estival. Ce se întâmplă aici e inedit pentru Constanța VIDEO
După doi ani de restricții, majoritatea românilor au făcut chiar și eforturi pentru a petrece câteva zile de relaxare. Mulți conaționali au preferat să meargă la mare, mai degrabă decât la munte. În topul preferințelor s-au numărat, însă, plaje din străinătate. Litoralul românesc este mai gol decât oricând. Un fotoreportaj dezvăluie cum arată acum stațiunea Mamaia, uitată de turiști.
Stațiunea Mamaia, uitată de turiști
Stațiunea Eforie este considerată noua Mamaia a litoralului românesc. Mulți români care înainte petreceau în Mamaia au ales ca în acest an să se distreze la mare, beneficiind de aceleași servicii, însă la un preț mai mic. Dar chiar și așa, litoralul românesc este în plin declin.
Majoritatea românilor care și-au făcut vacanța pe litoral în acest an au ales să meargă în Turcia și Grecia. Acestea din urmă se află în topul preferințelor românilor. Grecii au luat chiar și atitudine, după ce au remarcat cât de mulți conaționali merg pe plajele lor.
Astfel, în prezent, pe plajele din Grecia există mulți angajați români, dar și străini care au învățat limba română pentru a se putea înțelege cu turiștii din țara noastră. Toate aceste lucruri au fost confirmate de mai mulți români care s-au deplasat în vacanțe în regiune.
Revenind, o serie de imagini surprinse de jurnaliștii Ziua de Constanța în stațiunea Mamaia demonstrează că plajele sunt pur și simplu… goale. Foarte puțini turiști mai aleg să își petreacă zilele de concediu în stațiunea care odinioară era considerată „perla litoralului românesc”.
Ce au descoperit cercetătorii despre apa din Marea Neagră
Probabil că unul dintre motivele pentru care românii au preferat să plece în vacanțe în străinătate a fost și calitatea mediului înconjurător. Recent, specialiștii au descoperit că apa Mării Negre este cea mai poluată apă de mare din întreaga Europă.
Este chiar de două ori mai poluată decât Marea Mediterană, aceasta din urmă prezentând 50 de unități de substanțe poluante pe metru pătrat. Marea Neagră prezintă circa 90 de substanțe pun în pericol viața turiștilor care aleg să își petreacă vacanțele pe plajele din România.
Citește și: Oferte de criză în stațiunea Mamaia. Cât a ajuns să coste acum un șezlong. Turiștii primesc și bonus
Dacă înainte Marea Neagră fascina cu frumusețea apei sale, acum lucrurile nu mai sunt așa. În ultimii ani de zile, aporturile de azot în Marea Neagră au fost reduse. Totuși, ele rămân la un nivel mult mai ridicat decât în anii 1960, potrivit specialiștilor. În schimb, aporturile de fosfați par să fi rămas aproximativ constante.