Imagini dezolante ale combinatului siderurgic din Hunedoara. Prin ce transformări a trecut în ultimele două decenii
Combinatul siderurgic din Hunedoara a trecut prin transformări importante în doar două decenii. În ultimul timp, natura a pus stăpânire peste ruinele sale. Odată cu venirea primăverii, peste 100 de hectare din întinderea vechiului combinat siderurgic se vor schimba radical datorită vegetației.
Combinatul siderurgic din Hunedoara
O mulțime de oaze de verdeață au acaparat locul unde odinioară se regăseau furnalele. Acum trăiesc în pâlcurile de pădure animale și păsări sălbatice nederanjate de prezența omului. Cu toate acestea, priveliștea oferită primăvara este una spectaculoasă. De la începutul anilor 2000, 20 de hectare au fost ecologizate și transformate într-un parc de afaceri.
Alte 100 de hectare sunt acoperite în mare parte de ruine. Acestea au rămas în grija naturii, iar după cele două decenii de abandon, zona nu este într-o stare foarte bună. Reprezentanții Primăriei Hunedoara susțin că planurile pentru ecologizarea celor peste 100 de hectare din fosta platformă industrială nu au fost abandonate.
„Două proiecte vizează ecologizarea unei suprafeţe totale de aproximativ 108 hectare. Acestea urmează a fi depuse pentru evaluare şi finanţare prin Programul pentru Tranziţie Justă. Conform primelor estimări făcute, ecologizarea suprafeţei amintite ar costa minimum 80 – 90 de milioane de euro. Un al treilea proiect are ca obiectiv transformarea altor 8,7 hectare de pe vechea platformă siderurgică într-o grădină urbană, tot prin intermediul unui proiect pentru care se intenţionează a se solicita finanţare europeană, de data aceasta prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Grădina urbană ar urma să fie situată aproape de Castelul Corvinilor, astfel încât aceasta să devină un alt obiectiv turistic important al Hunedoarei dar şi o zonă de relaxare şi recreere pentru locuitorii zonei”, informează Primăria municipiului Hunedoara.
Oază de verdeață la combinatul siderurgic din Hunedoara
De la primele demolări ale marilor construcții din vechiul combinat siderurgic au trecut aproape două decenii. În anii 2000, turnuri, uzine, clădiri, furnale uriașe și structuri înalte de 50 de metri au fost puse la pământ. Locul a fost lăsat cu munți întregi de dărâmături.
O mare parte din materialele de construcție au fost valorificate, în special elementele metalice. Cu toate acestea, fundațiile au rămas înfipte în pământ pe întinderea a 150 de hectare de pe malul stâng al Cernei. Acesta desparte fosta platformă siderurgică de cartierele municipiului Hunedoara.
De asemenea, alături de fundațiile clădirilor imense, a rămas o rețea de construcții subterane ce se întinde pe zeci de kilometri. Aceasta cuprinde șanțuri, labirinturi, subsoluri, piloni și ziduri de susținere. Ruinele sunt îngropate în moloz, iar hunedorenii nu mai recunosc zona care odată avea 20.000 de salariați.