Imagini copleşitoare din noua secţie ATI de la Spitalul Bagdasar Arseni: “Este ca pe front”

Imagini copleşitoare din noua secţie ATI de la Spitalul Bagdasar Arseni: “Este ca pe front”
Criza din spitalele românești. Numărul pacienților crește alarmant

Secțiile ATI din spitalele românești nu mai fac față nouluival de pacienți infectați. În aceeași măsură, și medicii sunt disperați și cer insistent ajutorul autorităților. În aceeași situație dramatică se află și cea mai nou secție ATI de la Spitalul Bagdasar Arseni. Medicii de aici, deși dispun de echipamente noi, spun că totul este suprasolicitat.

Criza din spitalele românești. Numărul pacienților crește alarmant

În urma uneia dintre cele mai slabe campanii de vaccinare din Europa, sistemul de sănătate al României se apropie de colaps, odată cu apariția unui al patrulea val COVID „catastrofal”. Cifrele publicate astăzi, 19 octombrie, au arătat cel mai mare număr de morți din pandemia raportată într-o singură zi, 574 de persoane decedate și 1.805 de noi pacienți în stare gravă la secțiile ATI.

Medicii din spitale spun că nu mai sunt locuri, iar noi pacinei vin aproape în fiecare zi, și puși în paturi improvizate pe holurile spitalelor. Pentru prima dată de la începutul pandemiei, România are în vedere transferarea a 200 la 300 de pacienți în afara țării pentru tratament, pe fondul a ceea ce înalții oficiali descriu ca o „catastrofă” de sănătate.

Pandemia a agravat necazurile cu care se confruntă sistemul de sănătate subfinanțat și insuficient. În urmă cu două săptămâni, un incendiu la un spital din Contanța a ucis șapte pacienți, al treilea astfel de incident în mai puțin de un an. Campania lentă de vaccinare a văzut aproximativ o treime din populația eligibilă complet imunizată.

Secţia ATI de la Spitalul Bagdasar Arseni nu mai face față

Cea mai nouă secție ATI este la Spitalul Bagdasar Arseni, dar medicii de aici spun că nu mai fac față la valul mare de pacienți care vin în fiecare zi. Deși noua secție ATI este un supliment de 15 paturi, și acestea au fost ocupate, iar în acest moment, Bagdasar Arseni nu mai are nici un loc liber. Suplimentarea era anunțată recent de managementul spitalului.

„Este îngrozitor de greu pentru colegii noștri, atât cei din ATI cât și cei din Unitatea de Primiri Urgențe, în ajutorul lor venind cadre medicale din restul secțiilor din spital, în încercarea de a face față la ceea ce se întâmplă. Dar este extrem de greu și oamenii sunt epuizați.

Este într-adevăr ca pe front, aceasta este meseria noastră, acesta e jurământul pe care l-am depus și vom continua. Luptăm, dar ne trebuie ajutor, fără discuție!”, a explicat purtătorul de cuvânt de la Spitalul „Bagdasar Arseni”.

Astăzi au fost raportate aproximativ 19.000 de noi cazuri de pacienți infectați cu varianta Delta, considerată a fi cea mai virulentă și care se manifestă într-un timp mult mai mic decât cele de până acum.

Urmăriți Playtech.ro și pe