Iluzia optică pe care nu o înțeleg mulți oameni. Te-a păcălit și pe tine?

de: Ștefan R. Apostol
15 05. 2022

Un obiect imposibil este cunoscut și sub numele de figură imposibilă sau figură nedecidabilă. De fapt este iluzia optică care constă într-o figură bidimensională care este înțeleasă instantaneu și în mod natural de către retină ca reprezentând o proiecție a unui obiect tridimensional. Dar, unele dintre acestea dau greutăți de cap, chiar și celor mai experimentați pasionați de astfel de jocuri. Una din aceste iluzii, cunoscută sub numele de „Impossible Shapes”, a făcut furori printre internauții care au încercat să rezolve iluzia optică. Unii au reușit, alții au eșuat, din păcate.

Iluzia optică a figurilor imposibile

În ultima vreme, tot mai multe imagini, care nu sunt altceva, decât iluzii optice, fac furori pe internet. Una dintre acestea, care aparent pare ușor de rezolvat, conține bare pătrate.

Acestea, dacă sunt privite dintr-o parte, sunt 7 bare, dar dacă sunt privite din cealaltă parte, sunt 5 bare. Rezolvarea, așa cum spuneam, aparent ușoară, s-ar putea să vă dea și vouă ceva dureri de cap.

 „Impossible Shapes”, iluzia optică care a făcut furori printre internauții

Dacă numărați numărul de bare folosind pătrățelele din față, veți descoperi că sunt opt în total. Dar este chiar atât de simplu? Numărați din nou barele, dar de data aceasta folosiți capătul barelor cel mai îndepărtat de dumneavoastră.

Cum este posibil așa ceva? Potrivit creatorilor puzzle-ului, există de fapt doar șase bare complete. Trebuie să te uiți foarte atent pentru a le vedea. În partea de sus sunt clar vizibile cinci bare complete.

Cu toate acestea, atunci când studiezi liniile dintre a cincea și a șasea bară, vei descoperi că acestea nu formează deloc o bară completă. Ele au fost adăugate doar pentru a vă păcăli. (vezi galeria pentru rezolvare)

O altă iluzie optică face furori, Blivet (Devil’s Fork)

Blivet a apărut pe coperta din martie 1965 a revistei Mad, unde a fost supranumit „Poiuyt cu trei vârfuri”. Este vorba despre ultimele șase litere de pe rândul de sus al multor tastaturi de mașini de scris în grafie latină, de la dreapta la stânga.

Puzzle-ul a apărut de numeroase ori de atunci. Atunci când un observator privește o imagine bidimensională pe hârtie, o interpretează adesea ca pe o figură tridimensională. Această insistență de a vedea obiectele ca obiecte tridimensionale poate duce la probleme interesante.

De exemplu, iluzia optică este supărătoare la privit, deoarece pare a fi un obiect tridimensional. Dar obiectul pare să-și schimbe proprietățile în funcție de modul în care este privit.

Acoperirea părții stângi îl face să apară ca un obiect cu două vârfuri. Cu toate acestea, acoperirea părții drepte îl face să apară ca un obiect cu trei, nu cu două, vârfuri.

Atunci când întregul obiect este privit întreg, obiectul pare să schimbe între două și trei colți. Această imposibilitate derutează mintea. Dacă figura ar fi fost interpretată ca o figură bidimensională, atunci ar fi fost perfect posibil și banal.

Este vorba pur și simplu de trei cercuri conectate de un model de linii. Dacă ar fi privită în acest mod, atunci mintea nu ar fi deloc confuză. (vezi galeria pentru rezolvare)