Iluzia optică imposibil de descifrat din prima. Toți greșesc când încearcă să dea răspunsul

de: Anca Lupescu
19 03. 2022

Dacă te uiți atent la această iluzie optică, pare că totul este în regulă. Două cranii par a fi de culori diferite suprapuse pe un fundal cu dungi de altă culoare. Totuși, cei mai mulți greșesc când încearcă să dea răspunsul corect. Este una dintre acele iluzii optice imposibil de descifrat din prima. În realitate, cele două cranii sunt de fapt de aceeași culoare.

Iluzia optică pe care puțini oameni o pot descifra

Se numește iluzia Munker-White și se întâmplă atunci când culoarea lucrurilor pare să se modifice față de nuanțele din jur.

O iluzie optică a unei perechi de cranii îi face pe internauți să se întrebe dacă este opera naturii sau ceva sinistru și foarte dubios.

Publicate pentru prima dată pe une blog științific și redistribuite masiv pe tot internetul, ilustrațiile par a fi mov și portocalii, dar nu sunt niciuna dintre aceste nuanțe.

Izolează cele două grafice de dungile ciudate care le suprapun și vei descoperi că craniile sunt de fapt de culoare roșie.

Cum e posibil? Este un exemplu al iluziei „Munker-White”, care alterează și „mediază” percepția a două culori în raport cu nuanțele din jur.

Este asemănător cu modul în care un obiect gri pare mai deschis dacă are dungi albe și mai întunecat atunci când este însoțit de dungi negre.

Totuși, cele două cranii nu sunt identice ca nuanță. Disecând obiectele din fundal, poți constata că sunt colorate în două nuanțe separate; deci, dacă te întrebi de ce par diferite, este pentru că sunt.

Pigmenții se transformă din cauza iluziei Munker-White, care schimbă percepția a două tonuri de culoare identice atunci când sunt plasate pe nuanțe diferite din jur.

Nimeni nu știe cu siguranță, dar iluzia optică rezultă probabil din ceea ce David Novick, informatician la Universitatea Texas din El Paso, numește efectul de completare a culorii.

Fenomenul face ca o imagine să se încline spre culoarea obiectelor care o înconjoară. Într-o imagine alb-negru, un element gri ar părea mai deschis atunci când este brăzdat de alb și mai întunecat atunci când este brăzdat de negru.

Mulți neurologi cred că semnalele neuronale însărcinate cu transmiterea informațiilor despre pigmenții din câmpul nostru vizual sunt mediate – creând o culoare undeva la mijloc. Aici, un craniu este acoperit de dungi albastre în prim-plan, iar celălalt de dungi galbene.

Atunci când craniile originale preiau caracteristicile mediului înconjurător separat, ele arată ca niște culori complet diferite.