Ignat 2022, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 20 decembrie
An de an, românii respectă cu sfințenie tradiția tăierii porcului. Cei mai mulți aleg să sacrifice animalul de Ignat, ziua în care este prăznuit Sfântul Ignație Teoforul. În calendarul ortodox, ziua de Ignat este celebrată pe 20 decembrie, atunci când se taie porcul și se încep pregătirile pentru masa de Crăciun. Iată care sunt tradițiile și obieiurile de Ignat 2022!
De ce se sacrifică porcii pe 20 decembrie
Înainte de acel moment, tăierea porcului era doar o necesitate, iar noțiunea de Crăciun nu era așa cunoscută ca în ziua de astăzi. Cu toate că Iisus Hristos se născuse cu 100 de ani înainte, tradiția Crăciunului nu avusese timp să se răspândească.
Tot tradiția populară mai spune că Sfântul Ignat este frate cu Moș Crăciun. Se povestește că Sfântul Ignat a bătut la ușa unui om și l-a anunțat că după el vine Moșul Crăciun și fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru copiii săi. Așadar, pe 20 decembrie, fiecare familie trebuie să taie un porc.
În vremurile de demult, ziua de Ignat mai era cunoscută drept Crăciunul Țiganilor, datorită faptului că țiganii erau chemați să îndeplinească sacrificiul. Pentru că românii creștini țineau postul Crăciunului, aceștia nu aveau voie să sacrifice animale în post.
La scurt timp după ce era sacrificat, porcul era acoperit cu paie și pârlit în foc, apoi curățat cu apă clocotită. După tranșarea porcului, gospodinele pregăteau pomana porcului, semnificând câteva bucățele de carne în untura încinsă din care gustau toți membrii casei.
Ignat 2022. Când a apărut această tradiție și care este semnificația ei
După datina populară, porcii trebuie sacrificați doar pe data de 20 de decembrie, în fiecare an, atunci când este prăznuit un mare Sfânt. Deși în zilele noastre această tradiție nu mai este atât de populară, există totuși persoane care păstrează tradițiile vii și le respectă întocmai. În plus, în multe zone din țară, pe 20 decembrie este o zi cu multe obiceiuri importante.
De Ignat 2022, românii țin cont de anumite tradiții și superstiții, pentru ca anul următor să fie unul roditor. În calendarul ortodox, pe 20 decembrie, este prăznuit Sf. Ignație din Antiohia sau Ignație Teoforul.
În această zi sfântă se spune că trebuie tăiați porcii. Sacrificarea animalelor din ogradă reprezintă, de fapt, un ritual încărcat de superstiții și tradiții străvechi. Se spune că de Ignat, porcii nu se mai îngrașă, pentru că vor fi tăiați pentru bucatele tradiționale de Crăciun.
Încă din antichitate, oamenii știau că porcii tăiați înainte cu câteva zile de Crăciun au carnea mai bună și șoriciul mult mai fraged. Totodată, pielea tăbăcită și curățată de la porcii bătrâni se păstra doar pentru opinci.
Ritualul sacrificării porcului pe 20 decembrie este unul foarte vechi. Conform înscrierilor din antichitate, totul a început să prindă contur după cucerirea Daciei de către romani în anul 106 după Christos, atunci când împăratul Traian a transformat-o în provincie romană după ce a cucerit Sarmisegetuza.
Tradiții și obiceiuri de Ignat. Ce este bine să faci pe 20 decembrie
Acest obicei este singurul care poate fi încălcat de creștinii care țin tot postul Crăciunului. De asemenea, pomana porcului era stropită și cu vin roșu, pentru un gust mai bun.
Potrivit calendarului ortodox, în ziua de Ignat 2022, tăierea porcului este singura îndeletnicire din gospodărie. Bărbații se ocupă de tăierea animalului și tranșarea bucăților de carne. În această zi, femeile nu trebuie să facă nimic altceva prin casă. Nu se mătură, nu se spală și nu se gătește.
Tradiția spune că Sfântul Ignat mergea în fiecare iarnă pe la casele oamenilor și le spunea să sacrifice câte un porc pentru Crăciun și să îl perpălească pe foc. Mai mult de atât, pielea porcului era arsă pentru ca necazurile și grijile să fie alungate din gospodărie.
Dacă tăierea porcului de Sfântul Ignat este un obicei respectat de mulți creștini în ziua de astăzi, în vremurile mai vechi, nu orice familie își permitea să crească porci. Drept urmare, cei care aveau bani împărțeau uneori câteva bucăți de carne și vecinilor nevoiași. Totodată, cine nu creștea porc în ogradă, tăia un gâscan sau un cocoș.
De ce trebuie să vezi sânge de Ignat
Astăzi, în anumite zone ale țării, pe 20 decembrie, oamenii păstrează câteva smocuri din părul de porc care se afumă în grajd, să alunge bolile de la animale.
Și anumite organe ale porcului sunt fripte și consumate imediat, pentru că se spune că protejează și de boli și vindecă durerile de rinichi sau de inimă.
Acest obicei respectat mai mult în zonele rurale. Tot aici, copiii sunt cei care primesc codița sau urechile animalului, fripte bine și date cu sare, pe post de gustări crocante, să fie voinici și sănătoși tot anul următor. Sângele porcului simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea.
Citește și: Când este Ignatul în 2022. Pe ce dată se taie porcul şi ce este bine să faci pentru noroc şi spor
Tot în această zi, capul familiei fierbe grâu, îl tămâiază şi îl binecuvântează, după care îl mănâncă toți membrii familiei.
În seara de Ignat se mai spune că vrăjitoarele umblă să ia belşugul casei, de aceea se presară mei şi sare împrejurul casei, al hambarelor şi al curţii.
În ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.
Sf. Ignație – origini
Numele de Ignat provine de la numele latin Ignatius. În calendarul ortodox, Ignație semnifică purtător de Dumnezeu. Încă de mic copil, Sfântul Ignație era ucenicul Sf. Ioan și unul dintre cei mai de seamă propovăduitori de la începuturile creștinismului.
S-a născut pe meleagurile pe care se află azi Siria, iar pe vremea în care Imperiul Roman era condus de Traian, aceasta ajunsese episcop al Antiohiei. Din nefericire, la vremea respectivă, Sf. Ignație a fost arestat pentru credința pe care o propovăduia.
A ajuns încătușat în lanțuri, bătut și schingiuit zile la rând, până când a fost aruncat într-o groapă din Roma, unde a fost sfâșiat de fiarele sălbatice.
Legenda spune că după ce a fost martirizat, Împăratul Traian s-a îmbunat și i-a lăsat pe creștinii din Antiohia să îi culeagă oasele pentru a le înmormânta creștinește. Așa se face că între oasele lui a fost găsită inima sfântului, întreagă și neatinsă. Atunci, creștinii au despicat-o și au descoperit numele lui Hristos scris cu aur.