Iarna 2020-2021 vine cu surprize colosale. E oficial: ce se întâmplă cu ninsorile și temperatura
Meteorologii AccuWeather au realizat estimarea pentru iarna 2020-2021. Specialiștii prognozează puține ninsori și temperaturi peste media normală a perioadei pentru România. Nu sunt excluse episoade de viscol în lunile ianuarie și februarie. Și anul trecut am avut temperaturi de primăvară la mijlocul lunii decembrie, când mulți își decoraseră deja casele și bradul de Crăciun.
Estimări iarna 2020-2021. Puține ninsori și temperaturi de primăvară
Specialiștii anunță o iarnă mai caldă față de normal pentru toată Europa. Pentru sudul și estul continentului, inclusiv România, sunt estimate intervale cu furtuni generate de activitatea ciclonică din Marea Mediterană. Progresia lentă a acestora va duce la un risc crescut de inundații, mai ales în nordul Italiei și în Balcanii de Vest. Specialiștii spun că nu sunt excluse și câteva pătrunderi de aer mai rece, însoțite de episoade cu vreme de iarnă cu viscol și ninsori, în lunile ianuarie și februarie.
„Unele dintre marile orașe din Europa ar putea fi lovite de furtuni în această iarnă. Vorbim despre Lisabona, Madrid și Barcelona, Nisa, Roma, Atena și București”, spun meteorologii AccuWeather.
Această estimare este cauzată și de o intensificare a fenomenului ”La Nina” din Oceanul Pacific, care poate influența oscilațiile din sezonul rece a vortexului polar. Oamenii de știință preconizează o activitate destul de redusă a vortexului din zona arctică și pentru următoarele luni.
Prognoza meteo pentru decembrie, ianuarie și februarie
Luna decembrie
Regimul termic va fi în general apropiat de media climatologică, în timp ce valori peste medie se vor înregistra îndeosebi în sudul teritoriului. În intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depăși 10 grade Celsius în sud. În nopțile reci, prezente în a doua parte a lunii, minimele pot coborî sub valoarea de -20 de grade Celsius în depresiunile din nordul și centrul țării.
Cantitățile de precipitații vor depăși valorile medii climatologice în jumătatea de nord a România, iar în rest se vor apropia de valorile normale. Ninsorile pot fi asociate temporar cu intensificări ale vântului, în special în zona montană. Poleiul va fi și el prezent, iar în nopțile reci va fi ceață cu depunere de chiciură.
Luna ianuarie
Temperaturile medii lunare vor depăși valorile medii climatologice în cea mai mare parte a teritoriului; vor alterna intervale calde, când temperaturile maxime vor fi mai mari de 10 grade Celsius în sudul țării. Vor fi prezente și răciri accentuate în care valorile minime pot coborî sub -25 de grade Celsius în depresiunile din nordul și centrul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general normale. Vor fi condiții de ceață cu depunere de chiciură.
Luna februarie
Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale ale acestei luni, excepție de la regulă făcând regiunile estice, unde se vor înregistra depășiri ale normelor climatologice. În zilele calde, maximele pot trece de 15 grade Celsius în sudul teritoriului. În nopțile reci, minimele pot coborî sub -15 grade Celsius, în depresiunile din centrul și nordul țării.