„Ianuarie pe uscat“, provocarea pe care tot mai mulți oameni încearcă să o țină. Tu crezi că poți?

„Ianuarie pe uscat“, provocarea pe care tot mai mulți oameni încearcă să o țină. Tu crezi că poți?

În străinătate, „Ianuarie pe uscat“ reprezintă o provocare foatre populară, adresându-se celor care vor să se simtă în formă, urmând un stil de viață sănătos. Challenge-ul are și alte beneficii, printre care scăderea în greutate și economisirea de bani. Ce spun specialiștii despre „Ianuarie pe uscat“ și ce trebuie să știi despre această provocare dacă vrei să-ți reintri în formă după excesul de mâncare şi băutură din perioada sărbătorilor de iarnă, afli în rândurile de mai jos.

Ce este „Ianuarie pe uscat“

„Ianuarie pe uscat“ este o provocare foarte populară peste hotare, iar potrivit specialiștilor, cei care o duc la îndeplinire se bucură de o calitate crescută a somnului, economisesc, slăbesc și sunt mai sănătoși.

Această provocare, perfectă după perioada sărbătorilor în care mulți dintre noi au mâncat pe săturate, fără a mai ține cont de vreo regulă, presupune evitarea consumului de vin, bere, lichior și orice altă băutură care conține alcool, timp de o lună.

Experții spun că „Ianuarie pe uscat“ are numeroase beneficii, iar noi vă vom prezenta câteva dintre cele descoperite de studiu.

1. Îți îmbunătățește sănătatea mintală 

Chiar dacă ideea unei sticle de vin după o zi încărcată la lucru îți face cu ochiul, trebuie să știi că nu este și cea mai strălucită. Consumul de alcool este asociat cu numeroase efecte negative asupra sănătăţii mintale. Un studiu realizat cu câțiva ani în urmă a găsit o legătură între consumul de alcool şi lipsa de satisfacţie în viaţă, dar şi cu stresul psihologic. Un alt studiu, de data aceasta din 2021, a descoperit o asociere între consumul zilnic de alcool și depresia din timpul pandemiei.

2. Te odihnești mai bine, ai mai multă energie

Calitatea somnului este și ea suprimată de alcool, iar nivelul de energie este redus pe parcursul zilei. Potrivit cercetărilor, 62% dintre participanţii la „Ianuarie pe uscat“ au raportat un somn mai bun şi un nivel de energie crescut.

Citește și: Alimentul care topește kilogramele în plus. Nu poți să slăbești fără să-l consumi

Tot mai mulți oameni sunt atrași de provocare

3. Economisești bani

79% dintre femeile şi bărbaţii care au luat parte la provocare au economisit bani, conform specialiștilor.

4. Poți să slăbești

Studiul mai arată și că „Ianuarie pe uscat“ te poate ajuta să slăbești, iar asta pentru că alcoolul conţine calorii goale şi este o sursă semnificativă de carbohidraţi. Prin urmare, eliminarea acestuia timp de o lună poate sprijini pierderea în greutate. Aproape 50% dintre participanții la studiu au raportat că au pierdut în greutate în timpul experimentului.

5. Un sistem imunitar mai bun

Potrivit unui studiu realizat în anul 2015, dacă este consumat zilnic, alcoolul afectează imunitatea, ceea ce nu este bine deloc, în special în sezonul rece, când atacă răceala și gripa.