Huawei, victima tensiunilor între SUA și China. Ce decizie a luat Trump de această dată

de: Năstase Mirabela
16 05. 2020

Vineri, administrația Trump a luat măsuri pentru a bloca livrările globale de cipuri către producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawy Technologies. Această informație provocat temeri că China va lua măsuri de retorsiune și declinul acțiunilor furnizorilor de cipuri, transmite Reuters.

Huawei, victima tensiunilor între SUA și China. Ce decizie a luat Trump de această dată

O nouă regulă, care a fost dezvăluită de Departamentul Comerț, extinde autoritatea Statelor Unite de a solicita licențe pentru vânzări de semiconductori fabricați în străinătate cu tehnologie din SUA grupului Huawei, extinzând semnificativ amploarea măsurilor adoptate pentru a stopa exporturile pentru al doilea mare producător de smartphone-uri din lume.

”Această acţiune pune America pe primul loc, companiile americane pe primul loc, şi securitatea naţională americană pe primul loc”, a fost declarația de vineri a reporterilor. Huawei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Știrile privind măsura împotriva firmei au influențat negativ acțiunile europene, în condițiile în care traderii au marcat profiturile, în timp ce acțiunile producătorilor de echipamente de cipuri au scăzut cu aproximativ 5% în tranzacțiile americane.

Reacția Chinei a fost însă rapidă, iar un articol publicat vineri de Global Times din China a afirmat că Beijingul este pregătit să pună companiile americane pe o ”listă de entități nesigure”, ca parte a contramăsurilor la noile restricții aplicate afacerilor cu Huawei. De asemenea, măsurile includ lansarea unor investigații și impunerea unor restricțoo asupra unor companii americane, precum Apple, Cisco Systems şi Qualcomm, dar şi suspendarea achiziţionării de avioane Boeing, anunță o sursă citată de Global Times.

Regula Departamentului pentru Comerț, care a intrat în vigoare vineri, însă cu o perioadă de grație de 120 de zile, ar putea afecta și Taiwan Semiconductor Manufacturing, cel mai mare furnizor de cipuri pe bază de contract și furnizor principal al Huawei, care vrea să construiască o fabrică în SUA. TSMC a anunțat tot vineri că ”urmăreşte cu atenţie schimbarea reglementărilor de export din SUA şi colaborează cu avocaţii externi pentru a ”realiza analize legale şi a asigura o examinare şi interpretare cuprinzătoare a acestor reguli”.

”A existat o lacună extrem de tehnică”

De asemenea, Departamentul pentru Comerț a anunțar că noua regulă vizează împiedicarea Huawei de a-și ”submina” statutul de companie aflată pe lista neagră, ceea ce înseamnă că furnizorii de tehnologie sofisticată produsă în SUA trebuie să solicite o licență guvernamentală din partea SUA înainte de a o vinde.

„A existat o lacună extrem de tehnică prin care Huawei a reuşit, în realitate, să folosească tehnologia SUA prin intermediul producătorilor străini”, a precizat vineri secretarul pentru Comerţ, Wilbur Ross, la Fox Business News. Reamintim că Huawei a fost inclusă anul trecut pe aşa-numita ”listă neagră de entităţi”, din motive de securitate naţională, pe fondul acuzaţiilor din partea Washingtonului că a încălcat sancţiunile americane asupra Iranului şi că poate spiona clienţii. Huawei a respins însă acuzaţiile.