Hipertensiunea arterială, mai necruțătoare ca niciodată. Cifrele alarmante publicate în timpul pandemiei

Hipertensiunea arterială, mai necruțătoare ca niciodată. Cifrele alarmante publicate în timpul pandemiei
Hipertensiunea arterială. Cifrele din timpul pandemiei

Pe data de 17 mai este marcată Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, ocazie cu care specialiștii în domeniu au venit cu sfaturi utile pentru pacienți, mai ales după ce s-a spus că unele medicamente prescrise ar favoriza contractarea de coronavirus! Cert este faptul că hipertensiunea arterială face ravagii printre pacienții bolnavi de coronavirus.

Hipertensiunea arterială: cifrele din timpul pandemiei

Hipertensiunea arterială este unul din principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât şi în ţara noastră, unde are o prevalenţă de 45% în rândul adulţilor. În plus, hipertensiunea arterială s-a identificat la un număr important de pacienţi spitalizaţi pentru COVID-19, în unele raportări până la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supoziţia că hipertensiunea arterială ar favoriza infecţia cu SARS COV-2 şi prognosticul ei nefavorabil.

”O problemă foarte importantă pe care dorim să o abordăm este cea a siguranţei tratamentului cu inhibitori de enzimă de conversie ai angiotensinei (IECA) sau antagonişti ai receptorilor de angiotensină de tip 1 (sartani). Datorită faptului că SARS COV-2 se leagă de o enzimă din căile respiratorii cunoscută sub denumirea ACE 2 a cărei activitate ar putea fi influenţată de medicaţia mai sus menţionată, au apărut temeri legate de faptul că IECA sau sartanii ar favoriza infectarea cu SARS COV-2 sau evoluţia spre forme severe de boală.

Hipertertensiunea arterială, mai necruțătoare ca niciodată
Hipertertensiunea arterială, mai necruțătoare ca niciodată

Medicamentele pentru hipertensiune arterială nu favorizează infecția cu coronavirus

Societăţi ştiinţifice prestigioase, precum Societatea Europeană de Cardiologie, Societatea Europeană de Hipertensiune Arterială sau societăţi din America de Nord au exprimat punctul de vedere a numeroşi specialişti care susţin utilitatea de necontestat a IECA şi sartanilor în bolile cardiovasculare, inclusiv în hipertensiunea arterială. Nu există nici un fel de dovezi care să indice o creştere a riscului de COVID-19 la persoanele aflate sub tratament cu IECA/sartani şi de aceea, pe baza datelor pe care le avem până în prezent, se recomandă continuarea tratamentului cu aceste medicamente”, potrivit prof.dr. Doina Dimulescu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială.

Pentru a preveni hipertensiunea arterială, medicii ne recomandă activitate fizică susţinută – minimum 30 de minute într-o zi, în cel puţin 3 zile pe săptămână , o alimentaţie variată, bogată în fructe şi legume şi un aport de sare de maxim 6 grame/zi.

În plus, menţinerea unei greutăţi normale sau scăderea în greutate la cei supraponderali sau cu obezitate și control medical periodic pot ține boala departe de noi sau o pot depista la timp pentru a fi tratată.