Hărțuirea la muncă. Firmele sunt obligate să facă asta. Ce trebuie să știe angajații
Discriminarea la locul de muncă reprezintă o reală problemă a zilelor noastre și îmbracă diverse forme. Ce obligații legale au firmele în astfel de situații și ce soluții trebuie să adopte, aflați în paragrafele următoare.
Hărțuirea la locul de muncă
Discriminarea la locul de muncă nu reprezintă un fenomen neobișnuit în România, astfel că multe persoane sunt victimele diferențelor făcute de angajatori pe criterii de sex, naționalitate, etnie, religie, handicap.
De multe ori, aceștia dau uitării faptul că au datoria de a asigura angajaților un mediu prielnic, în care astfel de comportamente sa nu se regăsească și, chiar dacă nu se pot transforma în santinela fiecărui salariar în parte, ei trebuie să le arate că o astfel de purtare nu le este permisă, ba chiar va fi sancționată.
Mai mult, angajatorii sunt obligați prin lege să ofere șanse egale tuturor persoanelor care vor să se angajeze, fără a ține cont de rasă, naționalitate, etnie, religie, sex și nu numai. Dacă nu își îndeplinesc aceste atribuții, firmele riscă amenzi considerabile pentru discriminare în muncă.
„Interdicția la discriminare se aplică atunci când vine vorba de: încheierea, suspendarea, modificarea sau încetarea raportului de muncă; stabilirea și modificarea atribuțiilor de serviciu, a locului de muncă sau a salariului; acordarea altor drepturi sociale decât salariul și orice alte condiții de prestare a muncii“, potrivit avocatnet.ro.
Discriminarea femeilor. O pot combate?
Unul dintre cele mai întâlnite cazuri de discriminare la locul de muncă are în centru femeile. Tratamentul aplicat în mod inegal se poate manifesta prin: glume sau aluzii la diferențe de salarizare, de poziție în ierarhia angajatorului, putând să ajungă chiar până la cazuri mai grave, precum: hărțuire morală sau chiar sexuală.
Din păcate, la în țara noastră există suficiente domenii în care reprezentanta sexului frumos este considerată inferioară sexului puternic, motiv pentru care posibilitatea femeii de a activa în astfel de domenii devine o misiune dificilă.
Deși această problemă a fost soluționată din punct de vedere legal, în practică lucrurile stau diferit.
Ce soluții ne oferă legea?
„Există posibilitatea ca salariata în cauză să formuleze o petiție scrisă adresată Inspecției Muncii, care are competența de a aplica măsuri care vizează respectarea egalității de șanse și tratament între femei și bărbați la locul de muncă. De asemenea, inspectorii pot sancționa contravențional angajatorul, atât cu avertisment, cât și cu o amendă contravențională care poate să ajungă până la 100.000 lei“.
– Miruna Stănescu, avocată în cadrul SCA Stănescu și Iordache