Harta zonelor din România lovite de caniculă azi și mâine. Veștile ANM nu sunt deloc bune

de: Violeta Badea
03 09. 2024

România se confruntă cu un val de căldură extremă în aceste zile, iar veștile de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) nu sunt deloc încurajatoare. Marți, 3 septembrie, și miercuri, 4 septembrie, cinci județe din vestul țării se află sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 37 de grade și un disconfort termic accentuat. În restul țării, temperaturile vor fi cu 7-10 grade peste media multianuală pentru această perioadă, iar canicula va persista în mai multe regiuni.

Cod portocaliu în cinci județe. Disconfort termic accentuat

În urmă cu puțin timp, ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valabilă marți și miercuri.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor ajunge la 37 de grade Celsius, iar nopțile vor fi și ele toride, cu minime între 18 și 23 de grade Celsius, în special în Dealurile de Vest. Aceste valori sunt deosebit de ridicate pentru începutul lunii septembrie, depășind cu mult mediile climatologice.

Caniculă în cea mai mare parte a țării marți, 3 septembrie

Marți, 3 septembrie, temperaturile ridicate nu vor afecta doar vestul țării, ci se vor extinde și în alte regiuni. În cea mai mare parte a României, termometrele vor indica între 32 și 35 de grade, cu 7-10 grade mai mult față de mediile multianuale specifice acestei perioade.

Deși avertizarea Cod portocaliu se aplică doar în cinci județe, restul țării nu este ferit de caniculă, iar disconfortul termic ridicat va fi resimțit la nivel național. Local, temperaturile ridicate vor crea condiții de caniculă și vor pune presiune pe cei care lucrează sau petrec mult timp în aer liber.

Citește și Gata cu vremea frumoasă în România. Temperaturile se prăbușesc brusc, vin ploile și frigul. Anunț de la ANM!

Miercuri, 4 septembrie, codul galben se retrage spre vest, dar căldura persistă

Miercuri, 4 septembrie, valul de căldură se va concentra în special în vestul țării, unde județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj vor rămâne sub avertizare Cod portocaliu.

Temperaturile maxime vor varia între 35 și 37 de grade, iar disconfortul termic va rămâne la cote înalte, cu un ITU de 80 de unități. În nordul Crișanei, vestul Transilvaniei, nordul și estul Olteniei, precum și în jumătatea vestică a Munteniei, temperaturile vor continua să fie neobișnuit de ridicate, cu valori între 32 și 35 de grade.

Această perioadă de caniculă, neobișnuită pentru începutul lunii septembrie, va afecta activitățile zilnice și va impune măsuri de precauție pentru a evita riscurile asociate expunerii prelungite la căldură. Meteorologii recomandă evitarea deplasărilor în orele de vârf și consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea.

Citește și Cupola de foc se întoarce peste România! Codul portocaliu de temperaturi sufocante vizează mai multe județe!