02 sept. 2024 | 21:55

Gata cu vremea frumoasă în România. Temperaturile se prăbușesc brusc, vin ploile și frigul. Anunț de la ANM

Vremea Meteo
Gata cu vremea frumoasă în România. Temperaturile se prăbușesc brusc, vin ploile și frigul. Anunț de la ANM
Cum va fi vremea în septembrie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză meteo detaliată pentru intervalul 2-15 septembrie 2024, anticipând variații semnificative ale vremii în diverse regiuni ale țării.

Vremea se schimbă radical în România

În perioada 2-15 septembrie 2024, vremea va suferi schimbări semnificative în România, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Primele zile ale lunii vor aduce temperaturi caniculare, cu maxime care vor atinge până la 35 de grade în mai multe regiuni, urmate însă de o răcire treptată și ploi în a doua jumătate a intervalului.

În Banat și Crișana, începutul lunii va fi marcat de temperaturi foarte ridicate, dar între 5 și 10 septembrie va urma o scădere graduală a temperaturilor, până la valori medii de 25 de grade. După 10 septembrie, probabilitatea de ploaie va crește considerabil.

Pentru Transilvania și Maramureș, maximele din primele zile vor atinge 32-33 de grade, însă răcirea va începe treptat începând cu 5 septembrie, ajungând la valori de 24-25 de grade după data de 10. Ploile vor deveni mai frecvente în intervalul 12-15 septembrie.

În Moldova și Dobrogea, vremea va fi călduroasă în primele zile, cu maxime de 30-32 de grade, dar începând cu 5 septembrie, temperaturile vor scădea spre 26-28 de grade. Probabilitatea de ploaie va crește din 13 septembrie, anunțând o vreme instabilă.

Muntenia și Oltenia vor resimți, de asemenea, canicula în primele zile ale lunii, dar răcirea se va simți treptat începând cu 4 septembrie. Valorile termice vor scădea până la 28-30 de grade în a doua săptămână a lunii, iar ploile vor apărea mai des după 11 septembrie.

În zona montană, vremea va fi mai temperată, cu maxime de 22-23 de grade la început, urmând o scădere constantă până la 15 grade în a doua parte a lunii. Precipitațiile vor fi mai probabile între 5 și 15 septembrie.

Astfel, după un început de septembrie canicular, românii trebuie să se pregătească pentru o răcire semnificativă și ploi pe întreg teritoriul țării.

Furtuni puternice la început de septembrie

Un complex turistic din Satu Mare a fost lovit de rafale de vânt extrem de puternice, declanșând panică în rândul turiștilor. Umbrelele de soare și șezlongurile din jurul piscinei au fost pur și simplu smulse și aruncate, provocând scene haotice.

Incidentul vine pe fondul avertismentelor emise prin RO-ALERT, la care mulți locuitori din țară au început să fie reticenți după furtunile recente de pe litoral. Raed Arafat a atras atenția că dezactivarea acestor notificări ar putea avea consecințe grave, subliniind importanța menținerii lor active.

Fenomenele meteorologice extreme, cum sunt furtunile violente, sunt rezultatul unor perioade prelungite de caniculă, fenomen agravat de schimbările climatice din 2024.

„Este cel mai călduros an înregistrat din 1900 până în prezent, atât în România, cât și la nivel mondial”, a declarat Elena Mateescu de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Vara din 2024 a adus un record istoric, cu 20 de zile consecutive de caniculă, iar temperaturile extreme au continuat să domine, inclusiv în debutul toamnei. Meteorologii au emis avertizări de cod galben și portocaliu pentru zonele vestice ale țării, cu temperaturi care au depășit frecvent 35-36 de grade Celsius. Cu excepția lunilor ianuarie și mai, toate celelalte luni din acest an au înregistrat temperaturi anormal de ridicate, stabilind noi recorduri climatice pentru ultimii 100 de ani.

Parteneri
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
Redactia.ro
Ostropel de pui cu mămăliguță. Așa îl făceau și bunicile noastre
Click.ro
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
De ce crapă ouăle atunci când le fierbem. Secretele unei consistențe perfecte
EVZ.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews
Cutremur de 7 grade în România. Directorul INFP avertizează: E posibil...
Capital.ro
Ea are 30 de ani și el, 64, si e chiar mai tânără decât copiii lui. Cine e superba moldoveancă?
Avantaje
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Mediaflux
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro