Harta pe locuri în parlament a fiecărui județ din România în 2020
În data de 6 decembrie candidații partidelor politice vor candida pentru locuri în Parlament. Conform unei statistici numărul acestora se ridică la 465 de parlamentari. Din acest număr total aflăm că 136 candidează pentru Senat și 329 ca viitori deputați.
Așezarea candidaților în funcție de județ
Datele statistice preliminare datei de 6 decembrie arată că există un număr total de 463 de candidați pentru locuri in Parlament. Aceleași date relevă faptul că cei mai mulți candidați pentru locuri în Parlament sunt din partea PMP. ExpertForum spune că PM are 641 de candidați. Celelalte partide au pe listele elibigile pentru locuri în Parlament între 616 și 639 de candidați.
Aceeași statistică arată că cei mai mulți candidați vin din Capitală, cu un număr de 29 de deputați și 13 senatori. Pe locul doi se situează Iașul, cu 12 candidați pe locuri în Parlament la Camera Deputaților, și 5 pentru Senat. Pe următorul loc se situează, la egalitate Constanța și județul Prahova cu 11 candidați pentru locuri în Parlament, la Camera Deputaților, și 5 candidați pentru Senat.
Covasna, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Sălaj și Tulcea sunt cele mai slab reprezentate având câte 2 senatori și 4 deputați. Din partea Diasporei reprezentarea este la fel de mică, având doar 4 candidați pentru Senat, și 2 candidați pentru un loc în Camera Deputaților. Se mai adaugă și viitori reprezentați ai minorităților cu un număr total de 17 candidați pentru locuri în Parlament la ambele camere.
Vezi harta pe județe la finalul acestui articol
Se dorește un record de participare la alegeri
Deși în pandemie, atât politicienii aflați la guvernare, cât și opoziția își doresc o cât mai mare participare din partea românilor la votul din 6 decembrie. Analiștii politici sunt sceptici când vine vorba de numărul de votanți, dar se speră la un număr important. În comparație, anul cu cea mai mare prezență la vot a fost 1996. Atnci prezența a fost una masivă, când peste 13 milioane de români, 76% din populația țării, au ieșit la vot. Cea mai scăzută prezență la urne s-a înregistrat în 2008. Atunci 40% din populație, aproximativ 7 milioane de români au pus ștampila pe buletinul de vot.
Actuala situație, atât în țară, cât și în diaspora, spun analiștii, va face mai complicată prezența la vot a românilor. Restricțiile impuse și măsurile de distanțare vor trebui revizuite și aplicate în așa măsură, încât fiecare român să poată vota în condiții de siguranță maximă. Autoritățile spun că s-au luat și se vor lua, în continuare, măsurile necesare. În același timp se dorește ca ziua de 6 decembrie să fie o zi fără evenimente neplăcute sau incidente.