Haos la recalcularea pensiilor. Sute de pensionari au ajuns în instanţă. Ce nereguli au sesizat
Încă din 2010 când a intrat în vigoare Legea nr. 263/2010 românii au avut mari probleme la recalcularea pensiilor. De atunci și până astăzi au existat peste 200.000 de procese intentate statului pe această temă. Unele dintre ele s-au soluționat în favoarea reclamanților, altele nici până astăzi. Din păcate acesta este doar începutul, sunt de părere analiștii. Odată cu intrarea în vigoare a noului sistem de calcul, anunțat de Raluca Turcan, s-ar putea ca statul să aibă și mai multe procese pe rol.
Raluca Turcan anunță o nouă formulă de calcul a pensiilor din 2023
Guvernarea libarlo-usr-istă anunță noi modificări cu privire la pensii și la recalcularea acestora. Obligați, de altfel, prin proiectul Comisiei Europene, PNRR, Ministerul Muncii a demarat procedurile de schimbare a sistemului de pensionare și, implicit, recalcularea pensiilor. În urmă cu două zile Raluca Turcan făcea declarații pe marginea noului proiect de recalculare. În cele afirmate de ministru s-a vorbit în special despre majorarea pensiilor mici, în raport cu cele de-acum. În acest context ministrul a vorbit și despre calendarul de lucru din perioada următoare și până în 2023 când ar trebui să intre în vigoare recalcularea pensiilor.
„Pe reforma pensiilor avem un calendar de lucru în care vom pune la punct întregul cadru normativ care nu ține doar de formula de calcul a pensiilor, ci și de instrumente de creștere a contributivității la sistemul de pensii, astfel încât acesta să fie sustenabil.
Intenționăm ca politică activă să încurajăm oamenii să muncească și să fie stimulați pentru a munci”, a punctat Turcan.
„Pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față”
Marți seara Raluca Turcan a vorbit pentru prima dată concret despre ce vrea Ministerul Muncii să facă în perioada următoare.
„Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează.
Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România.”, a declarat Raluca Turcan.
Recalcularea pensiilor din ultimii 11 ani plină de erori. Peste 200.000 de procese intentate statului
Dar până atunci statul are de rezolvat problemele de acum, și anume cele peste 200.000 de procese intentate de români. Majoritatea dintre acste procese pe rol au ca temă recalcularea pensiilor, conform Legii nr. 263/2010. Toți cei ieșiți la pensie spun că statul a făcut recalcularea pensiilor greșit, și din acest motiv au decis să dea statul în judecată. Informațiile au fost date publicității de către fostul Ministru al Muncii, Violeta Alexandru, care a declarat:
„Cine lucrează la casele de pensii, cine se ocupă de cererile de pensionare, cine manipulează date din documentele de muncă ale oamenilor chiar trebuie să se priceapă. Nu este o activitate ușoară, nu se poate da pe mâna unor oameni care nu au cunoștințe în domeniu.
Sunt foarte multe acte normative pe care instanțele și casele de pensii trebuie să le ia în considerare atunci când analizează un caz; modificările dese ale legislației îngreunează decizia privind acordarea sau nu a unor drepturi.”
Conform fostului ministru, cele mai multe astfel de procese au avut loc în Pitești, urmat de București, Constanța, Alba Iulia, Bacău, Iași și Târgu Mureș. În declarațiile sale, Violeta Alexandru accentuează faptul că aceste greșeli la recalcularea pensiilor sunt din partea angajaților de la casele de pensii, dar, în cele din urmă, statul este cel care trebuie să rezolve aceste litigii.