Guvernul pregătește concedieri la stat: cine sunt bugetarii care vor fi dați afară

de: Ciprian Ioana
22 04. 2019

Guvernul strânge cureaua și pregătește reformarea sistemului bugetar. Până la 10.000 de angajați de la stat vor fi concediați, arată primele liste.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a promis că va reforma aparatul bugetar și pare că se ține de cuvânt. Primele estimări arată că, pe hârtie, aproximativ 10.000 de bugetari vor fi concediați, potrivit Adevărul.

Lista a fost publicată de senatorul liberal Florin Cîțu, care insistă că PSD pregătește o reformă de amploare în sistemul bugetar.

Cine sunt bugetarii care fi concediați

Senatorul liberal Florin Cîţu a publicat, pe Facebook, o listă cu planul de concedieri din sistemul public. El susține că Guvernul va începe să identifice bugetarii la care poate să renunțe în cel mult două săptămâni.

„Dacă eşti bugetar, află câţi mai rămâneţi la locul de muncă. În ministere se pregătesc epurările anunţate de Eugen Teodorovici încă din noiembrie 2018. Liviu Dragnea a luat hotărârea să păstreze, în afară de amante, rude şi şoferii, numai pe cei care sunt loiali lui şi PSD-ului… rămân doar PSD-iştii”,  a scris liberalul pe Facebook.

Senatorul atrage atenția că cei care vor fi dați afară nu vor primi salarii compensatorii.

Potrivit senatorului PNL, numărul maxim de posturi din Ministerul Afacerilor  Externe va fi redus de la 2.487, câte erau la finalul lunii februarie, la 2.100, ceea ce înseamnă aproape 400 de posturi care vor fi tăiate.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de asemenea, va avea un număr maxim de 800 de posturi, faţă de 1.004, cât avea menționat în februarie. La Ministerul Transporturilor, aceeași situație:  numărul posturilor se va reduce de la 579 la 380.

O scădere drastică va avea loc la ministerul Culturii, de la maxim 434 posturi la 165 posturi.

Concedierile de la stat, sugerate de Eugen Teodorovici

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara că la viitoarea rectificare bugetară se va ţine cont de restructurările anunţate în ministere în următoarele 45 de zile.

Cu alte cuvinte, ministerelor li s-a cerut deja să comunice o situaţie clară privind cheltuielile.

„Noi am trimis deja către toate ministerele, toate agenţiile, colegii mei au primit şi au şi răspuns la solicitarea Ministerului de Finanţe vizavi de o situaţie clară pe tot ce înseamnă cheltuieli în zona respectivă, tot, inclusiv ce au dânşii în subordonare, coordonare sau sub autoritate, pentru a face o analiză la Finanţe. Până la final de iunie se face, pentru ca la prima rectificare să ţinem cont de aceste rezultate”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Și datele arată că o astfel de reformă e mai mult decât necesară.

România înregistrează cel mai ridicat procent al angajaţilor în sectorul public din totalul angajaţilor:   26% – ceea ce înseamnă 1,23 milioane de salariaţi.

Cheltuielile statului cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii şase ani, după cum arăta economistul Iancu Guda.

Unu din patru români lucrează la stat.