Guvernul PNL, ”o soluție rapidă”: cine va fi premier și ce vrea să repare mai întâi

de: Puiu Alexandru
11 10. 2019

Din momentul în care adoptarea moțiunii de cenzură a dus la desființarea guvernului PSD, foarte mulți s-au întrebat ce urmează în continuare. Răspunsul ar putea veni din partea unui guvern PNL.

În contextul numărului de parlamentari din Senat și Camera Deputaților, PNL este cel mai important partid politic din România, cam la același nivel cu PSD. Dacă nu ar fi avut parte suportul unor partide mai mici, precum UDMR, PMP, ALDE sau Pro România, sunt șanse mari ca moțiunea de cenzură să nu fi trecut. Chiar și așa, liberalii speră să conducă România și au un proiect destul de bine definit pentru un eventual Guvern.

Momentan, nu se știe cum va arăta următorul cabinet de miniștri de la Palatul Victoria. Răspunsul oficial la această întrebare îl vom afla în urma negocierilor dintre partidele politice și președintele Klaus Iohannis. Primii la negocieri vor fi cei de la PNL, care s-ar putea să formeze un partid de tranziție, în cazul în care este respinsă posibilitatea alegerilor anticipate.

„Trebuie o soluție foarte rapidă pentru că este o așteptare foarte mare. Această așteptare trebuie să fie cât mai scurtă”, a susținut Ludovic Orban care este premierul pe care PNL îl va propune vineri la Cotroceni și în care președintele Klaus Iohannis și-a arătat încrederea de a-i da mandatul de șef al guvernului, în repetate rânduri, public, la reuniunile regionale ale PNL.

Lista completă a miniștrilor pentru noul cabinet este încă în lucru, dar se vehiculează nume precum Raluca Turcan la Educație sau Robert Sighiartău la Dezvoltare Regională. Mai importante decât niște nume însă, sunt măsurile pe care vor să le implementeze în secunda următoare preluării puterii. În mod previzibil, lista include proiecte de a repara dezastrul lăsat în urmă de PSD.

10 măsuri promise de liberali:

1. Un guvern cu 15-16 ministere și reducerea numărului de agenții
2. Refacerea capacității administrative prin evaluări ale personalului și ocuparea prin concurs a funcțiilor.
3. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
4. Abrogarea legii recursulului compensatoriu.
5. Eliminarea supraaccizei la combustibil
6. Eliminarea suprataxării pentru contractele part-time
7. Abrogarea prevederilor OUG 114 referitare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicațiilor și înființarea Fondului de Investiții.
8. Abrogarea prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii.
9. Desființarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor cadrelor militare
10. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.