Guvernul lui Dragnea, cadou pentru Țiriac: suma deloc mică de care poate beneficia omul de afaceri

Guvernul lui Dragnea, cadou pentru Țiriac: suma deloc mică de care poate beneficia omul de afaceri

Guvernul a aprobat, joi, prin hotărâre, o schemă de ajutor de stat privind construirea de grădiniție cu profil sportiv. Suma pusă la bătaie pare, la prima vedere, un cadou croit special pentru omul de afaceri Ion Țiriac.

Guvernul a aprobat, prin hotărâre, un program denumit „gROwth – investim în copii, investim în viitor”. E vorba de o schemă de ajutor de stat pentru cei care construiesc, amenajează și vin cu dotări pentru grădinițe cu profil sportiv.

Executivul susține că suma pusă la bătaie este de 2,35 de miliarde de lei și din acești bani s-ar putea cofinanța 1.000 de unități în care copiii să fie îndrumați de mici spre sport.  Programul guvernamental se desfășoară până la 31 decembrie 2020.

În ce condiții acordă Guvernul banii

În hotărârea Guvernului se menționează că proiectele care vor beneficia de ajutorul de stat trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Clădirile care vor funcționa ca grădinițe sportive pot fi construcții noi sau existente, dar acolo nu trebuie să fi fost o creșă sau grădiniță în ultimii 5 ani. Așadar, asta înseamnă că grădinițile nu pot fi desființate pentru a li se schimba profilul de activitate, potrivit Hotnews.

O altă condiție ar fi îndeplinirea standardelor minime de construcție, de dotare generală și sportivă, de personal de specialitate și de echipamente sportive.  De asemenea, pe fiecare unitate trebuie să existe cel puțin zece angajați, atât personal de specialitate, cât și personal de deservire.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat trebuie să mențină cel puțin 10 ani activitatea în aceste grădinițe, de la data când obțin autorizația de funcționare.

Suma maximă care poate fi acordată este de până la 100% din valoarea totală a proiectului finanțat, dar nu mai mult de 500.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Statul garantează, de asemenea, și 50% din valoarea creditului contractat de investitor, în cazul în care acesta apelează la această formă de finanțare.

Program guvernamental sau cadou pentru Ion Țiriac?

Ion Țiriac a vorbit, pentru prima dată, despre grădinițele pe care vrea să le construiască în aprilie 2018. Omul de afaceri spunea atunci că știe de anumite planuri ale Guvernului, care ar vrea să sprijine construirea a 2.000 de grădinițe.

Ion Țiriac recunoaște că a cerut atunci Guvernului să-l sprijine într-un demers similar.

„Actualul guvern o să facă 2000 de grădinițe. Eu am spus dați-mi și mie 500 din ele. Eu le fac fundație olimpică sau sportive. Și atunci le fac cu fundația Ţiriac sportive. Dar cu o singură condiție, să le fac cum vreau eu. Vreau ca aceste grădinițe să fie normale, copilul să stea o oră în clasă și două afară. Asta e din nou o treabă socială pe care aș face-o. Unde vezi în România pe cineva să îți dea voie să faci 500 de grădinițe diferite față de ce este acum. Și atunci dacă nimeni nu are curaj să facă asta sau să vorbească despre ele”.
Ion Țiriac, aprilie 2018

Câteva luni mai târziu, Guvernul anunța programul privind construirea mai multor grădinițe private, dar finanțate de stat. Consilierul premierului, Darius Vâlcov, recunoștea că inclusiv Ion Țiriac a venit cu sfaturi legate de acest program.

„Unele idei le-am discutat. Nu este vorba de cineva interesat să construiască. Am vorbit despre program. Acum vom vedea cine va fi interesat în momentul în care îl vom lansa oficial. Trebuie să luăm necesitatea, nu oportunitatea, pentru că avem nevoie de aceste grădinițe. De fapt, părinții din România au nevoie de aceste grădinițe și oricine din România poate construi aceste grădinițe”.
Darius Vâlcov, decembrie 2018

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI