Guvernul Dăncilă, sub lupă: ce va evalua Comisia Europeană la București
În ultimii ani, Comisia Europeană a avut probleme cu mai multe proiecte legislative ale Guvernului Dăncilă, mai ales pe partea de justiție. Acum, a sosit momentul unei noi evaluării a progresului sau regresului făcut de autoritățile de la București.
O delegație a Comisiei Europene va veni marți la București pentru o misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) . Oficialii de la Bruxelles vor avea discuții cu autoritățile române cu privire la situația justiției din țara noastră. Printre întălnirile planificate în următoarele zile, se numără una cu ministrul Justiției, Ana Birchall. Aceasta din urmă va avea loc la sediul Ministerului.
Din pricina atacurilor succesive la adresa Justiției și a Statului de Drept din partea coaliției PSD-ALDE, imaginea României în UE nu este una foarte bună. Ultimul raport pentru țara noastră, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, a fost publicat în luna noiembrie a anului trecut. La momentul respectiv, oficialii europeni atrăgeau atenția că adoptarea legilor justiției și presiunile asupra independenței sistemului judiciar, mai ales asupra DNA, au generat dubii majore în cadrul Comisiei Europene. Tot atunci, a fost făcută o recomandare clară referitoare la suspendarea noilor proceduri de numire a procurorilor de rang înalt.
În ultimul an, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se menționa în raportul de la finele anului trecut elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
În ultimul avertisment la adresa țării noastre se explica foarte clară că situația din România nu se rezolvă cu o bifarea unor puncte de pe o listă. Este vorba de politica Guvernului Dăncilă care a subminat în numeroase rânduri independența Justiției. „Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor”, preciza Comisia Europeană.