02 apr. 2020 | 21:54

Ce se întâmplă cu ratele românilor. Premierul explică acum

Știri generale
Ce se întâmplă cu ratele românilor. Premierul explică acum
Guvernul, anunț pentru toți românii cu rate la bănci

În această seară, la Palatul Victoria, se discută despre noua reglementare legată de ratele bancare și procedura de amânare cu 9 lunii a plătirii acestor rate.

UPDATE: Ludovic Orban a spus că românii care aleg să-și amâne ratele vor plăti sumele respective reeșalonat. ”Deocamdată, OUG adoptată dă posibilitatea debitorilor să suspende plata ratelor la credit. Asta nu înseamnă că nu își mai plătesc aceste sume, ci că vor fi reeșalonate pe parcursul creditului. România a generat un efort de dezavantaj pentru bănci, spre deosebire de alte țări. La noi este cea mai extinsă adresabilitate a acestei măsuri. Perioada pentru care pot beneficia de această amânare este de nouă luni”, a spus premierul la Digi 24.

UPDATE: La ora 21:00, premierul Ludovic Orban a întrerupt ședința de guvern, se pare, pentru a intra în direct la televiziunea Digi 24. Premierul a spus că ședința de guvern se va relua la ora 22:00, deoarece românii cu rate la bănci așteaptă cu sufletul la gură rezultatul ședinței.

”Este în curs dezbaterea, am luat o pauză, se va relua la ora 22. Aceste norme legate de amânarea ratelor vor fi discutate în ședință până le vom adopta”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Guvernul, anunț pentru toți românii cu rate la bănci

Înainte de anunțul noilor proceduri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă a anunțat anumite măsuri importante luate de Guvernul Orban, unele pentru persoanele cu risc, dar și despre proiectele comune, la nivel internațional, apropos de testarea unui nou medicament ce ar putea ajuta în lupta împotriva COVID-19.

”Este în curs de implementare un program finanțat din fonduri europene, am discutat despre asta în ședința de guvern săptămâna trecută iar azi așteptăm mecanismul de implementare, este vorba de suma de 250 mil de euro, sume alocate de EU pentru furnizarea de pachete alimentare si igienice pentru persoane vulnerabile. Sunte în discuții cu alte 20 de state europene și Statele Unite ale Americii pentru testarea unui medicament. Mai multe detalii le cunosc cei din Ministerul Sănătății și specialiștii români”, a declarat Ionel Dancă.

Mergând mai departe cu discuția, Ionel Dancă a mai anunțat că Statul nu are în calcul o reducere a angajaților din administrația publică și că măsurile luate și care se vor lua nu au ca țintă reducerea angajaților. Cât despre șomajul tehnic, domnia sa a precizat că Guvernul Orban este pregătit să susțină plata dar și luarea unor noi măsuri pentru a acoperi orice situație.

Guvernul, anunț pentru toți românii cu rate la bănci. Cât timp și cum se vor putea amâna

Guvernul, anunț pentru toți românii cu rate la bănci. Cât timp și cum se vor putea amâna

”Numărul contractelor de muncă suspendate în această perioadă este impresionat și poate într-o anumită măsură a și fost stimulat de măsurile anunțate, pe de altă parte nu avem un plafon pentru acordarea indemnizației. Am estimat aproximativ 1 milion de șomeri, dar suntem pregătiți să susținem indiferent la ce număr vor ajunge. În momentul de față guvernul nu are de-a face cu o criză doar economică, ci și una de sănătate. Obiectivul Guvernului este acela de a menține limitare pandemiei, iar una din cele mai importante măsuri este aceea de a sta acasă. Măsura șomajului tehnic este o măsură de a ajuta în realizarea acestui obiectiv.

Suntem pregătiți să susținem aceste măsuri cu posibilitatea de prelungire până la momentul în care vom fi depășit vârful crizei sanitare, dar acum nu suntem acolo. Încă ne așteptăm ca evoluția epidemiei să fie în sens negativ dar facem tot ce putem să limităm aceste lucruri. Suntem pregătiți să adoptăm și alte măsuri pentru a sprijinii aceste lucruri. După depășirea vârfului crizei putem să trecem la noi pârghii pentru intoarcerea la muncă. Nu avem un obiectiv în reducerea cheltuielilor bugetare în administrația publică ci doar cele de limitare de contacte sociale. Dacă vor fi necesare măsuri de încurajare în sectorul bugetar ca angajații să stea acasă, vom lua astfel de reglementări. Mulți din acest sistem lucrează deja de la distanță.”

Ionel Dancă a mai discutat, înainte de a se anunța ce măsuri se vor lua în privința amânării ratelor bancare, și despre susținerea unor IMM-uri sau companii care ar putea sau au făcut reconversie profesională și ajută cu echipamente la combaterea pandemiei.

”Cererea și ofertă din piața ar trebui să fie mecanismul suficiet pentru a determina anumite IMMuri în reconversia mijloacelor de producții pentru producerea de bunuri și servicii cerute acum pe piață. Avem discuții cu companii să le sprijinim pentru producția de echipamente medicale, sau diverse instrumente medicale și încurajăm aceste producții ușurând procesul de autorizare a acestora. Am multiplicat centrele de autorizare, cele de la MAI care pot certifica calitatea materialelor și să emită autorizații pentru scoaterea lor pe piață.” – Ionel Dancă.

PlaySport
Triunghi amoros la Survivor? Zanni, prins la mijloc între o Faimoasă și o Războinică: „A fost umilitor”! „Să-i întoarcă «ventuza»”
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
EVZ.ro
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Capital.ro
Marmelada de lămâie, un dulce fin și aromat. Are un gust divin și se prepară ușor
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi majorările anuale
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro