Alocații copii 2019: de când și cu cât a decis Guvernul să facă mărirea

Alocații copii 2019: de când și cu cât a decis Guvernul să facă mărirea

Alocații mai mari pentru copii de la 1 martie – este decizia de marți, a Guvernului, care a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede creșterea acestora de la 84 la 150 de lei.

Proiectul, prezentat de Ministerul Muncii, prevede că măsura se aplică începând de la 1 martie.

Sunt prevăzute majorări și în cazul copiilor cu dizabilități. Valoarea noilor alocații, în funcție de categorie, va fi următoarea:

– 150 lei vor primi lunar copiii care au vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani; alocația se acordă în continuare tinerilor care au împlinit 18 an dar care sunt înscriși la liceu sau la o școală profesională, așadar, până la încheierea studiilor;

– 300 de lei vor primi copiii cu dizabilități cu vârsta de până la 2 sau până la 3 ani (pragul de vârstă fiind stabilit în funcție de gradul de handicap);

– 300 de lei vor obține minorii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 2/3 ani și majorat.

Alocații copiilor, majorate… din greșeală

Proiectul de Ordonanță de urgență a fost pregătit de reprezentanții Ministerului Muncii după o dispută prelungită în Parlament pe această temă.

Joi, 14 februarie, un amendamant depus de PNL la Bugetul de stat pentru 2019, care prevedea majorarea alocațiilor de la 84 la 150 de lei, a fost adoptat de majoritatea parlamentară. Liberalii au explicat, ulterior, că s-au bucurat de sprijinul UDMR pentru a trece acest amendament în timp ce social-democrații nu aveau majoritatea în sală.

„Măsura a fost luată ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocațiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019” Ministerul Muncii

În seara de joi, 14 februarie, liderul PSD, Liviu Dragnea și reprezentanții grupurilor parlamentare PSD au spus că majorarea alocațiilor pentru copii ar fi fost și intenția Guvernului, dar opoziția a atras atenția că, dacă s-ar fi dorit, într-adevăr, o majorare, aceasta ar fi fost prevăzută de la bun început în proiectul Bugetului asigurărilor sociale pentru 2019.

După un schimb de replici putere-opoziție în Parlament, vineri, Ministerul Muncii anunța că lucrează la un proiect de ordonanță de urgență privin creșterea alocațiilor, pentru că varianta propusă de PNL și votată în Parlament, nu ar rezolva problema.

Explicații au venit, ulterior, de la premierul Viorica Dăncilă, care a spus că măsura se va lua prin ordonanță de urgență și că discuțiile din Guvern vor permite identificarea fondurilor pentru plata alocațiilor. Șefa Guvernului a precizat că soluția PNL, ca alocațiile să fie achitate din „excedentul bugetar” din 2018. nu este una serioasă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI