Gutuile, remediu natural pentru multe afecțiuni. Cine nu are voie să le consume
Românii ar trebui să consume mult mai mult gutui. Acestea sunt un remediu natural pentru multe afecțiuni. Totuși, există o categorie de oameni pentru care aceste fructe nu sunt deloc recomandate. Ce proprietăți au și care sunt beneficiile indicate de specialiști?
Despre gutui: remedii naturale pentru afecțiuni. Care sunt beneficiile?
Există oameni care nu adoră gutuile deloc atunci când sunt în stare crudă, dar le preferă totuși în dulciuri, preparate în dulceață sau în diverse preparate. Sunt unele din cele mai deosebite fructe de la noi datorită texturii lor și a gustului care nu se aseamănă cu nimic altceva.
De asemenea, au și multe proprietăți care te ajută în lupta cu câteva afecțiuni. Ele sunt considerate un adevărat medicament natural pentru: ficat, plămâni, inimă și stomac. Gutuile conțin: fructele conţin 70 – 72% apă, 7 – 8% zaharuri, 0,5% protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C şi PP.
Printre alte calități se numără și: proprietăţile antidiareice (în special frunzele), antihemoragice (seminţele), astringente (frunzele şi fructele), cosmetice, digestive, emoliente (seminţele), hemostatice, hidratante, laxative (seminţele), răcoritoare, sedative şi tonice. Este indicat consumul lor ca atare, în stare proaspătă, dar bine coapte.
“În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea”, explică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie.
Ce spun specialiștii?
Dacă alegi să le mănânci totuși sub formă de compot, specialiștii susțin că te ajută să scapi de crampele intestinale, diaree și dureri provocate de ulcer. Consumate zilnic, reglează și tranzitul interstinal.
Mai mult decât atât, este benefică o cură de gutui pentru tratarea hemoragiilor uterine și a hemoroizilor externi, te scapă de răgușeală și este un calmant natural în cazul insomniilor.
„Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului. Aceste fructe şi-au dovedit de multe ori utilitatea incredibilă. Cu toate acestea, aplicarea lor nu trebuie să excludă consultul şi recomandarea medicului, mai ales că inclusiv consumul de gutui are contraindicaţii care nu ar trebui neglijate”
Marina Grigore, specialit în apifitoterapie.
- Valori nutriționale
Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 56
Lipide totale 0,1 g
Lipide saturate 0 g
Lipide polinesaturate 0,1 g
Lipide mononesaturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 4 mg
Potasiu 197 mg
Carbohidrați 15 g
Fibre alimentare 1,9 g
Proteine 0,4 g
Vitamina A 40 IU Vitamina C 15 mg
Calciu 11 mg Fier 0,7 mg
Vitamina B6 0 mg Vitamina B-12 0 µg
Magneziu 8 mg