Grupare infracțională care mânca pizza gratis, destructurată de DNA. Ce făceau polițiștii prinși în delict

Grupare infracțională care mânca pizza gratis, destructurată de DNA. Ce făceau polițiștii prinși în delict
Grupare infracțională care mânca pizza gratis, destructurată de DNA. Ce făceau polițiștii prinși în delict

DNA – Direcția Națională Anticoruție – a lăsat la o parte dosarele mari de corupție și a luat-o de jos. Aceștia au făcut un dosar în care trei polițiști de la Rutieră au fost ridicați ieri pentru infracțiunea de luare de mită.

Grupare infracțională care mânca pizza gratis, destructurată de DNA

Se pare că cei trei polițiști ar fi fost mituiți cu pizza de la Mamma Mia, iar în schimbul acestora, șoferii pizzeriei ar fi fost ”păsuiți„ de organele de poliție. Cei de la DNA i-au filat pe cei trei și ieri au avut și o surpriză: au confundat un polițist, care este agent, cu fratele său, ofițer.

Ieri dimineață, oamenii de la Direcția Generala Anticorupție Iași, la cererea DNA Iași, au mers în mai multe locații din municipiu, cu mandate de percheziții și aducere, întocmite pe numele a trei polițiști de la Biroul Rutier Iași și Serviciul Public de Înmatriculări și Permise Iași.

Cei de la DGA Iași au mers la Biroul Rutier Iași, colo unde l-au luat la audieri pe Robert Barabaș, care atunci se afla în timpul serviciului, arătându-i un mandat de aducere pentru infracțiunea de luare de mită. Tot pentru aceeași faptă au fost aduși la audieri și Cristian Lohan și Vioreș Zaborilă. Alți anchetatori au mers și la Serviciul de Înmatriculări și Permise Iași, acolo unde au ridicat documente și au luat la întrebări pe șeful atelierului unde se fabrică plăcuțele de înmatriculare.

Agenții au comandat mâncare în valoare de 4.600 de lei

Aparent, cele două percheziții nu par a fi din același dosar, fapt confirmat și de surse ale Ziarului de Iași. În ce-i privește pe cei trei agenți de la Biroul Rutier Iași, aceștia ar fi comandat mâncare în valoare de 4.600 de lei, de altfel suma fiind și preudiciu în dosar. Doar Robert Barabaș a fost reținut aseară, pentru că a fost mai pofticios: a făcut 21 de comenzi la Mamma Mia și a fost reținut pentru 24 de ore pentru luare de mită, iar ceilalți doi, care, pesemne, au mâncat mai puțin, au fost puși sub control judiciar. Viorel Zaborilă a dat doar o comandă, iar Cristian Lohan – 5 comenzi. Acesta din urmă este aproape de vârsta de pensioare. Ei ar fi comandat în special pizza și ar fi ”păsuit” în trafic șoferii firmei Mamma Mia, care livrau comenzi la domiciliu. Tot ieri au fost audiați și cei de la conducerea pizzeriei.

“Clienţii mei sunt nevinovaţi în toată această ecuaţie. Ei nu au fost reţinuţi”, a spus Răzvan Huţanu, avocatul celor de la Mamma Mia, conform sursei citate.

Printre întrebările care se ridică în dosar, mai ales cu privire la rolul DNA într-un dosar cu prejudiciu așa de mic, s-a lămurit și acest mister. Astfel, procurorii l-ar fi confundat pe unul dintre polițiștii de la Rutieră cu fratele său. Mai exact, Viorel Zaborilă este agent șef și ar fi fost confundat cu fratele său ofițer la o altă structură.

Viorel Zaborilă a intrat în rândul poliției rutiere în primăvară, iar până atunci a activat la postul de poliție Ciurea. Dar perchezițiile făcute au ridicat mai multe întrebări, adâncind și misterul dosarului prin prisma faptului că procurorii nu au lăsat avocații polițiștilor să se uite în dosar, probabil fiind și alte acuzații conexe. Astfel că ieri nu se știa dacă percheziția de la Serviciul Public de Înmatriculări și Permise Iași, prin care Felix Crengăniș, șeful atelierului de plăcuțe de înmatriculare, are legătură cu dosarul ”pizza”.

“Astăzi (n.r. – ieri), toţi angajaţii au fost la serviciu. S-au ridicat nişte documente, a fost luat un coleg de la Atelier, care ştiu că nu a fost reţinut. În rest, nu ştim nimic”, a spus un angajat de acolo, pentru Ziarul de Iași.

Agenții au comandat mâncare în valoare de 4.600 de lei
Agenții au comandat mâncare în valoare de 4.600 de lei

 Iată, mai jos, și comunicatul DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26 august 2020, a următorilor inculpați:

BARABAȘ NICOLAE ROBERT, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale),

CRENGANIȘ FELIX NELU, agent de poliție, din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Iași (Serviciul permise și înmatriculări Iași), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) și două infracțiuni de trafic de influență,

Persoană fizică, director al unui restaurant din Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată (47 acte materiale) și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (trei acte materiale),

Persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită continuată (16 acte materiale).

În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile începând cu data de 26 august 2020 față de inculpații:

LOHAN CRISTINEL CĂTĂLIN, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul Rutier Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale),

ZABORILĂ VIOREL, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau/și pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde.

În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție la Serviciul permise și înmatriculări Iași, ar fi pretins și primit, prin intermediari de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare.

De asemenea, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul permise și înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică examenelor de obținere a permisului auto categoria C și ulterior examenele pentru categoria E.

La rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înțelegeri tacite existente la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii restaurantului, ar fi oferit și remis cu titlu gratuit, personal și prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor polițiști rutieri din cadrul Poliției Rutiere Iași și unor funcționari din cadrul serviciului permise și înmatriculări vehicule Iași, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenții rutiere comise de aceștia, precum și în scopul favorizării unor persoane din cercul său relațional la obținerea plăcuțelor de înmatriculare.

Totodată, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situații, ultimul act fiind săvârșit în cursul zilei de 26 august 2020 când s-ar fi prezentat, la perchezițiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Într-o manieră similară, inculpatul Lohan Cristinel Cătălin, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins și primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situații), iar Zaborilă Viorel, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancționa contravențional o persoană din familia administratorului restaurantului.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 27 august 2020, inculpații BARABAȘ NICOLAE ROBERT, CRENGANIȘ FELIX NELU și cei doi inculpați persoane fizice urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, se menționează în comunicatul DNA.

Urmăriți Playtech.ro și pe