Grevă spontană angajaților de la Carfil Brașov. Au oprit lucrul și cer plata salariilor restante
Aproape 400 de angajați ai SC Carfil Brașov au oprit temporar lucrul și protestează, solicitând drepturile salariale restante. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au primit salariile pe ultimele două luni și spun că vor continua protestul până își vor primi banii.
Mulți dintre ei au salariul minim
Suba Arpad, liderul sindical din Carfil, spune că principala revendicare a angajaților este primirea drepturilor salariale restante pe ultimele două luni de muncă. Conform acestuia, oamenii nu au primit banii pe decembrie și nici pe ianuarie.
“Angajaţii au restanţe salariale de două lunil. Ei nu au primit salariul pe decembrie şi ianuarie. Nu au primit nici tichetele de masă pe cele două luni. Oamenii sunt disperaţi şi astăzi dimineaţă au oprit lucrul şi au zis că nu se mai poate. Vor salariile restante să fie plătite. Din ce am înţeles vor continua şi în zilele următoare”, a afirmat liderul de sindicat pentru News.ro.
Conform acestuia, sunt 370 de angajați la Carfil Brașov, societate componentă a CN Romarm. O mare parte dintre ei, adică peste 300, au salariul minim. Pe lângă faptul că au salariul minim, nimic măcar nu îl primesc, a precizat Suba Arpad. Carfil Brașov produce tehnică militară, în mare parte aruncătoare de bombe și aruncătoare de grenade antitanc.
2.000 de angajați STB sunt cercetați disciplinar după mai bine de o lună de la grevă
Greva STB a început pe 20 ianuarie și a durat cinci zile. A fost sistată după ce conducerea STB a anunțat că va angaja șoferi, iar cei care nu vin la muncă vor fi dați afară. Tribunalul București a suspendat greva încă din prima zi și a dispus reluarea imediată a activității, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Adrian Criț, directorul general al STB, a precizat că până acum s-au făcut comisiile disciplinare și circa 2.000 de persoane au fost convocate pentru a da explicații pentru acțiunilor lor. Cu toate acestea, până acum nu a fost găsit niciun vinovat.
”Vineri a fost prima zi în care s-a intrat în Comisie Diciplinară. Eu, ca director general, am constituit niște comisii de cercetare disciplinară la nivelul fiecărui punct de lucru, la fiecare autobază și depou, și acele comisii își desfășoară activitatea. Sunt cercetate disciplinar în jur de 2.000 de persoane”, a explicat Criț.
Acesta a adăugat spunând că se vor lua măsurile necesar conform regulamentului intern, față de cei care nu și-au respectat obligațiile, începând de la avertismente până la desfacerea contractului de muncă.