Greșelile majore care ar putea să îți strice cozonacii. Ai grijă, nu le mai repeta anul acesta

de: Bișinicu Andreea
23 12. 2021

În preajma sărbătorilor de iarnă, gospodinele se întrec în cele mai bune rețete atunci când pregătesc bucate tradiționale, precum sarmale, piftie, salată de boeuf și cozonac. Cu toate acestea, câteodată, se întâmplă să omitem anumite detalii care pot duce la greșeli majore. Care sunt trucurile ideale pentru ca aluatul de cozonac să crească mare și pufos.

Greșelile din cauza cărora nu crește aluatul de cozonac

Ce masă de Crăciun este aceea fără vedeta principală, cozonacul? Cu umplutură de cacao, nucă sau rahat turcesc, desertul preferat de sărbători al românilor este extrem de delicios și sățios.

Fie că preferi o rețetă mai simplă, precum cea a cozonacului fără frământare, sau îți place să petreci ore bune în bucătărie, preparându-l pe cel clasic, gospodinele atrag atenția asupra unor mici greșeli pe care le poți face atunci când faci cozonaci.

Cu siguranță ai auzit la un moment dat, dacă nu ți s-a întâmplat chiar ție, anumite persoane plângându-se de faptul că aluatul de cozonac nu crește sau se lipește de mâini. Iată câteva trucuri care te ajută să scapi de această problemă.

În primul rând, aluatul de cozonac se lipește atunci când nu pui suficientă făină în compoziție. Mai mult de atât, făina trebuie să fie uscată, cernută 3 zile la rând și ținută într-un loc călduț, înainte de a fi pusă la frământat.

Trucurile geniale care te ajută să crești aluatul cozonacului de Crăciun

De asemenea, ingredientele trebuie scoase din frigider din timp și lăsate la temperatura camerei. Aluatul trebuie frământat de cel puțin trei ori, cu pauză de 30 de minute între ele. Gospodinele recomandă ca prima frământare să dureze 45 de minute, iar celelalte vreo 10 minute.

O altă greșeală pe care românii o fac destul de des este atunci când pun cozonacul la copt la o temperatură ridicată. Desertul trebuie copt la o temperatură mică spre medie, timp de o oră.

Cel mai recomandat este să setezi cuptorul electric la o gradație de 160 de grade Celsius în primele 10 minute, apoi la 180 de grade Celsius pentru încă 50 de minute. Ușa aparatului nu trebuie să fie deschisă în timp ce cozonacul se coace, pentru că, în caz contrar, temperatura din interior o să scadă.

Mai mult de atât, aluatul de cozonac nu va crește, dacă folosești prea multe grăsimi sau zahăr. Așadar, atunci când pregătești cozonacii pentru Crăciun, încearcă să eviți să pui prea mult unt sau zahăr în aluat.