Manualele școlare sunt pline de greșeli, dar acestea nu au fost observate de Ministerul Educației, ci de specialiști care atrag atenția pe Facebook despre cum sistemul de învățământ românesc a rămas corigent. În ritmul ăsta, România va rămâne repetentă.
Elevii din clasa a IV-a învață din manuale pline de greșeli. Pe harta siturilor UNESCO nu apar cetățile dacice, iar numele triburilor antice este scris greșit, după cum remarcă arheologul Aurora Pețan, potrivit Adevărul.
„Siturile UNESCO din România. Lipsesc tocmai Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Manualul de istorie pentru clasa a IV-a, autoare: Cleopatra Mihăilescu şi Tudora Piţilă”.
Arheologul Aurora Pețan a prezentat, pe pagina sa de Facebook, și harta greşită din manualul şcolar.
Greșeli și exprimări incorecte se regăsesc și în caietul de aplicații de istorie, redactat tot pentru elevii de clasa a IV-a. Harta Daciei, înainte de a fi cucerită de romani, cuprinde și așezările romanilor, iar numele unor triburi din acea perioadă este scris greșit.
„Dacă lipseau cetăţile dacice din harta anterioară, iată că le găsim aici. Tot clasa a IV-a, tot două doamne, Delia Boieru şi Valentina Nap. Şi nu râdeţi de „cordisci”, că n-au nici o vină, au şi autoarele viziunea lor…”.
Arheologul Aurora Pețan remarcă și modul în care e prezentată descoperirea fragmentelor unui vas cu inscripția „Decebalus per Scorilo”. La pagina respectivă, elevilor li se vorbește despre…o cupă de șampanie.
„La Sarmizegetusa s-a descoperit un vas uriaş devenit celebru, de forma unei cupe de şampanie, fără picior, care poartă ştampila răsturnată, în limba dacilor, cu alfabet latin, Decebalus per Scorilo”.
Greșelile din manualele Editurii Pedagogice au fost semnalate încă de anul trecut. Atunci, în manualele de geografie, Turnu Măgurele era greșit poziționat pe o hartă, în locul Drobetei-Turnu Severin, Marea Moartă era, de asemenea, plasată greșit, în loc de Marea Roșie, iar harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011.