Greșeala pe care toți românii o fac. Ce riscă atunci când folosesc frigiderul pentru depozitarea alimentelor
Ce greșeală fac toți românii atunci când folosesc frigiderul pentru depozitarea alimentelor? Mulți nu știu cât de importantă e atenția asupra acestui obicei. Ce trebuie să nu mai faci de acum înainte?
Greșeală uriașă. Nu vei mai folosi astfel frigiderul
Frigiderul este unul din lucrurile extrem de utile de care strămoșii noștri ar fi avut și ei mare nevoie. Totuși, până când să fie inventat oamenii au reușit să găsească opțiuni diverse pentru a-și consuma alimentele proaspete.
Acum, însă, cei care îl au nu se îngrijesc precum ar trebui de el, reușind să devină astfel un focar pentru bacteriile care iubesc frigul precum: salmonela, E.coli sau listeria, în cazul în care aleimentele sunt depozitate necorespunzător, iar temperatura de păstrare nu e respectată.
Nu trebuie să așezi mâncarea gătită alături de vegetale în același compartiment, motiv pentru care și există lăzile de jos ale frigiderului. De asemenea, o altă regulă importantă este legată de legume și fructe care nu trebuie să stea împreună pentru ca legumele să nu se îngălbenească.
Este recomandat să speli alimentele înainte să le depozitezi în caserole. Este cel mai bine ca lămâile, vinetele și ardeii să-i păstrezi în pungi de hârtie, dacă nu-i consumi imediat după ce i-ai adus de la piață.
De asemenea, nu e indicat să păstrezi roșiile în frigider pentru că-și vor pierde din gust. Cel mai bine stau într-o cameră precum cămara, alături de ceapă, usturoi și cartofi. Pe ușa frigiderului este favorabil să depozitezi brânza, untul și iaurtul. Carnea proaspătă se ține mereu pe raftul cel mai jos, iar dacă vorbim despre mâncăruri deja preparate, nu uita să le lași la răcit cel puțin o oră.
Cele mai importante alimente la care trebuie să ai grijă
1. Ouăle trebuie ținute într-un loc în care temperatura este constantă – adică pe raftul din mijloc. Se păstrează în cartonul cu care au fost cumpărate și nu se recomandă transferul lor în acei suporți de plastic ce vin câteodată ”la pachet” cu frigiderul.
2. Laptele este deseori pus pe raftul de sus al frigiderului sau pe cel de pe ușă când, de fapt, ar trebui să stea în partea de jos, cât mai în spatele raftului, acolo unde temperatura este cea mai scăzută.
3. Iaurtul, smântâna și brânza proaspătă trebuie și ele păstrate pe rafturile de jos, acolo unde temperatura mai scăzută. O idee este să folosiți un platou rotativ care să vă ușureze accesul la aceste alimente.
4. Pachetele cu carne proaspătă este obligatoriu să se țină pe raftul poziționat cel mai jos, acolo unde temperatura este minimă și unde dacă apar scurgeri din pachet, nu se murdărește întreg frigiderul.
5. Legumele se mențin proaspete dacă au puțină umiditate, așa că ele se țin în sertarul special inscripționat pentru aceste produse sau care indică un mediu mai umed. Se recomandă păstrarea lor în ambalajele originale sau în pungi de plastic, dar care nu sunt închise strâns și pot ”respira” (Sursa: food-retail.agrointel.ro)