Greșeala pe care o fac șoferii când mașinile de Poliție au semnalele luminoase în funcțiune. Mulți români nu știu această lege
Când suntem în trafic și în spatele nostru se aprind lumini albastre intermitente ale mașinii de poliție, oare știm ce trebuie să facem? Dacă nu știați, și în acest caz există specificații clare în legislația românească, și nu numai, care face lumină în această situație. Conform legislației din Codul Rutier, în anumite condiții suntem obligați să descongestionăm traficul și să dăm voie mașinilor de poliție, sau salvărilor să treacă, dar numai în anumite condiții.
Ce trebuie să facem dacă în spatele nostru se află un vehicul de urgență
Când vedeți brusc lumini intermitente albastre în spatele vostru, înseamnă că se apropie un vehicul de urgență, fie că vorbim de o mașină a poliției, fie că vorbim de mașina de pompieri, sau salvare. Dar mulți oameni nu realizează că, dacă nu procedați corect, ieșirea din drum poate duce la o amendă. Așadar, ce ar trebui să faceți?
Ar trebui să acționați de așa natură, pentru a lăsa vehiculul de urgență să treacă, dar este important să vă amintiți că trebuie să respectați litera legii în acest sens. Dacă săriți peste culoarea roșie a semaforului pentru a face loc, veți încălca în continuare legea și este posibil să fiți urmărit penal. Același lucru este valabil și pentru intrarea pe o bandă de autobuz.
Într-o instanță de judecată, va depinde de dumneavoastră să dovediți că motivul pentru care ați încălcat regulile de circulație a fost acela de a elibera o cale pentru un vehicul de urgență. Și chiar dacă reușiți să faceți acest lucru, există potențialul unor luni de îngrijorare înainte, în timp ce așteptați să vă vină ziua în instanță.
Cu toate astea, conform legislației din Codul Rutier, aceste vehicule de urgență, fie că vorbim de o mașină a poliției, fie că vorbim de mașina de pompieri, sau salvare, vor folosi sistemel luminoase și sonore doar în situații specificate clar de lege, și anume, situații de urgență, sau în cazul mașinilor de poliție, dacă se află în misiune.
„semnalele luminoase (girofare) şi sirenele pot fi folosite separat sau împreună. Semnalele sunt folosite doar de autovehiculele poliţiei, jandarmeriei, ambulantei, pompierilor, etc doar atunci când se află în misiuni.”, se specifică în Codul Rutier.
Excepții de la regulă în Codul Rutier
Dacă vă aflați în trafic, iar în spatele vostru se află unul din vehiculele de urgență amintite anterior, dar folosește doar girofarul, fără a avea pornite și semnalele sonore, nu sunteți obligați să trageți pe dreapta, sau în cazul unei intersecții aglomerate, să faceți loc respectivului autovehicul. În Codul Rutier este specificat clar acest aspect, după cum urmează:
„Dacă autovehiculul foloseşte doar semnalele luminoase, adică girofarurile, fără ca cele sonore să fie în funcţiune (sirene) autovehiculul respectiv nu are regim prioritar.”, spune Codul Rutier.
Deci, cu alte cuvinte, nu veți fi penalizați în trafic dacă nu faceți acest lucru. Așa că, citiți legislația din Codul Rutier, și mare atenție în trafic.