Greșeala pe care o fac românii când prepară paste carbonara. Italienii s-ar revolta dacă ar auzi
Pastele carbonara sunt cea mai bună cină. Indiferent cât de gol este dulapul tău sau cât de prost aprovizionat este frigiderul, există o șansă mare să ai o cutie de paste, câteva ouă, niște brânză și puțină șuncă pe undeva. Dar, la fel ca în cazul celor mai multe feluri de mâncare magice compuse din doar câteva ingrediente din cămară, totul ține de tehnică – o mișcare greșită și sosul tău se strică.
Ce să nu faci niciodată când gătești paste carbonara
Dacă ai mâncat carbonara la restaurantele din România sau le-ai făcut chiar tu acasă, trebuie să știi că rețeta autentică nu seamănă deloc cu ce servesc majoritatea localurilor de la noi. De fapt, așa cum scrie mai sus, pastele carbonara conțin doar câteva ingrediente: paste, ou, parmezan și guancial, o șuncă de porc specială. Plus condimente, de obicei piper, pentru că șunculița este suficient de sărată. Dacă ai pus smântână lichidă în pastele tale carbonara până acum, să știi că ai procedat cu totul greșit.
De fapt, nici măcar nu aflat cât de bune sunt aceste paste în forma lor originală. Italienii nu concep să facă acest preparat în alt fel și chiar se oripilează atunci când aud de felurile în care este „măcelărită” rețeta tradițională, care este, de altfel, extrem de gustoasă.
Cum este rețeta originală
Pastele carbonara conțin ouă, dar cu un gălbenuș sau două în plus. Se folosesc două gălbenușuri și un ou întreg. Totul se bate foarte bine și se amestecă cu parmezan ras din belșug. Se adaugă piper și se bate. Consistența ar trebui să arate ca o smântână.
Șunculița se trage la tigaie și se pune deoparte, îndepărând grăsimea în exces. Pastele fierte se transferă în tigaia în care a fost gătită guanciale și se trag puțin în acea grăsime. Se oprește focul și se adaugă sosul în fir subțire. Se amestecă încontinuu în tigaia luată de pe foc.
Se adaugă sosul treptat și ouăle împreună cu parmeznaul vor crea un sos bogat și delicios care acoperă pastele. Se așează în farfurie și se adaugă parmezan și piper proaspăt măcinat. Abia acestea sunt pastele carbonara adevărate.