Greșeala pe care o fac românii când încearcă să învechească vinul produs. Așa se face corect
Ce greșeală fac majoritatea românilor când încearcă să învechească vinul produs de ei? Nu trebuie procedat așa. Care este modul ideal pentru a face acest lucru?
Cum să învechești un vin produs de tine: ce greșeală fac majoritatea românilor?
Vinul este în topul celor mai consumate băuturi alcoolice în rândul românilor și nu numai. Cei care se străduiesc să îl facă acasă din producția proprie au câteva bătăi de cap. Procesul nu este unul ușor, grija pentru producție trebuie să fie mereu mare, păstrarea sa este dificilă și învechirea lui trebuie făcută în anumite condiți.
Sunt anumite vinuri care pot fi învhechite, iar secretul uriaș pe care trebuie să-l cunoască toată lumea ține de temperatură. Contrar legendelor, un vin de bună calitate nu trebuie să fie păstrat până la infinit, deși unii români țin în case câteva sticle cu vin de ani și ani pe care le au puse la loc de cinste.
Reguli pe care trebuie să le cunoști
Cunoscătorii spun că vinurile albe trebuie consumate după 2-3 ani pentru ca aromele să fie simțite în totalitate. Cele roșii își dezoltă calitățile într-un interval de timp îndelungat față de cele albe și pot fi păstrate pentru consum și după 5 ani de la procesul de stoarcere.
Când vine vorba de vin trebuie să fii atent la: concentrația de alcool, aciditate, fructuozitate și conținutul de taninuri. Este recomandat la păstrare pentru un termen lung să ai la îndemână baricuri din lemn.
Cele mai bune soiuri pentru învechire sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Chardonnay ,Sauvignon blanc, Feteasca Alba, Riesling Italian, Riesling de Rin, Tamaioasa romaneasca sau Pinot Gris.
După fermentație, vinurile roșii trec de la culoarea purpuriu la rubiniu și apoi la cărămiziu, timp în care vinurile albe încep să se deschidă de la galben-verzui/pai, la auriu și ulterior la tonuri întunecate de chihlimbar.
Cum să îl păstrezi?
„Daca vrei sa pastrezi vinul pentru mai multi ani, trebuie sa ai grija si la umiditate. In acest sens, este nevoie de o umiditate intre 65-75% ca dopurile sa nu se usuce. In momentul cand sticlele sunt pregatite pentru pastrare, acestea trebuie sa fie intotdeauna culcate pe o parte pentru ca pluta dopurilor sa ramana umeda. Daca dopul apuca sa se usuce, atunci vinul se va oxida.
Explicatia este simpla: dopul uscat va permite transferul de gaze intre vin si mediu. Asigurarea umiditatii in spatiul de depozitare se face foarte simplu. Trebuie doar sa acoperi podeaua cu un strat de nisip si sa-l stropesti periodic cu apa”, arată cumsă.ro.