26 ian. 2022 | 15:51

Greșeala pe care o fac mulți oameni când plantează liliac. Ce trebuie să faci dacă vrei un gard viu

Diverse
Greșeala pe care o fac mulți oameni când plantează liliac. Ce trebuie să faci dacă vrei un gard viu
Uite cum sa ai grija de un liliac

Liliacul este un arbust clasic de grădină și un arbore mic care poartă panicule de flori parfumate, tubulare, simple sau duble, în nuanțe de violet, roz și alb, de la sfârșitul primăverii până la începutul verii. Florile sunt excelente pentru tăiere și sunt, de asemenea, comestibile. Cel mai comun liliac este liliacul de copac. Acesta face parte din familia Oleaceae sau a măslinilor și este originar din Asia de Est și Europa de Sud-Est.

Despre liliac

Există multe soiuri din care poți alege – unele sunt compacte și sunt potrivite pentru grădini mai mici sau ghivece, în timp ce tipurile mai mari pot fi cultivate ca specimen de sine stătător pe gazon sau în spatele unei borduri mixte. Liliacul este ușor de cultivat. Crește în sol umed, dar bine drenat, neutru până la alcalin, în plin soare. Taie-l după înflorire pentru a preveni apariția dăunătorilor. Mulciți anual primăvara.

Cum se plantează liliacul

Sapă o groapă generoasă și plantează liliacul până la nivelul liniei solului. Umple din nou și strânge ușor solul în jurul plantei. Udă bine. Dacă cultiva liliacul într-un ghiveci, alege unul cu un diametru de cel puțin 60 cm.

Dacă vrei să pui liliacul ca gard viu, atunci ai grijă să lași obligatoriu cel puțin 1 metru distanță între fiecare liliac pentru a preveni supraaglomerarea.

Probleme cu liliacul

În general, liliacul nu are probleme, dar poate fi atacat de molii minatoare de frunze de liliac sau de tripși. Aceștia nu dăunează, de obicei, vigorii plantei.

Înflorirea slabă primăvara se poate datora unui sol prost drenat sau lipsei de soare – liliacul are nevoie de un loc însorit. De asemenea, înghețurile târzii pot strica florile.

De la baza plantei pot ieși muguri. Dacă nu vrei să înmulțești din ei, rupee-i sau smulge-i (mai degrabă decât să tai) lăstarii. Acest lucru se poate face începând cu mijlocul verii și va ajuta la prevenirea reînmulțirii lor.

Năpasta liliacului provoacă o moarte devreme, frunze distorsionate și pătate și, în cele din urmă, căderea frunzelor. Florile pot fi, de asemenea, afectate, devenind brune și moi. Tăierea ramurilor afectate, mult dincolo de semnele de infecție, pe vreme uscată și însorită, poate fi de ajutor. De asemenea, acest lucru va îmbunătăți circulația aerului, ajutând la controlul răspândirii

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Mare surpriză la Chefi la Cuțite. Cine e marele câștigător
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
"Aşa ai un ban în plus în buzunar. Îţi scoţi chiar şi de două ori banii" | Investiţia care devine tot mai profitabilă pentru români
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro